Dodik poručio Handkeu: Nastavite da pišete na zadovoljstvo nas obožavalaca

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku Peteru Handkeu povodom svečanog uručenja Nobelove nagrade za književnost, naglasivši da je ovo značajno priznanje pripalo velikom književniku i humanisti.

“Nobelova nagrada stigla je u prave ruke, jer je riječ o piscu čiji je kompletan književni opus izuzetne vrijednosti i rezultat njegovog neprikosnovenog talenta, rada i stvaralaštva”, istakao je Dodik u čestitki.

“Handkeova književnost, kako bi rekao Ivo Andrić, nije zatrovana mržnjom, već vođena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha”, dodao je Dodik

Dodik je istakao da je Handke stoga, osim što je književnik, i veliki humanista i borac za istinu i pravdu.

“Još jednom vam čestitam na ovom značajnom priznanju za Vaš kompletan književni rad sa željom da nastavite da pišite na zadovoljstvo nas, aših brojih čitalaca i obožavalaca vaše pisane riječi”, naglasio je Dodik.

Time je Dodik čestitao kontroverznom književniku koji je podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prokonmentirao je spornu dodjelu Nobelove nagrade

Komšić je kazao da je danas u Štokholmu nagrađen genocid, naglašavajući da je dodjela nagrade poražavajuća.

“Danas je nagrađen genocid. Oni koji su ga nagradili, trebali bi da se duboko stide toga. Od dobitnika nagrade i čovjeka koji veliča genocid, mržnja se mogla i očekivati, ali mržnja od strane onih koji su mu nagradu dali jeste poražavajuća”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Klix.ba

Back to top button