Objavljen registar boraca FBiH, provjerite ko je branio BiH i koliko

Ono što demobilisani borci već godinama zahtjevaju jeste između ostalog i jedinstveni borački registar a koji je urađen ali sakriven od javnosti. Portal Bugojno Danas je saznao za registar tj. link putem Facebook stranice “Armija RBiH- Zaboravljeni branitelji” gdje je određeni broj osoba objavio link registra gdje se može provjeriti koliko svaki borac ima provedenih dana u ratu tj. učešća u oružanim snagama.

Prema svemu sudeći link je trebao biti sakriven od javnosti, a razlog nije poznat. Pojedini demobilisani borci se žale da ih nema u bazi podataka. Moguć razlog za to jeste da nisu svi borci unišeni u bazu podataka te se čeka finalizacija da se link objavi javno. Ono što je trenutno poznato da prema ovoj stranici jeste da se neće vidjeti spisak osoba po gradovima već ćete morati ručno ukucati prezime i ime osobe za koju želite saznati da li je učestvovala u oružanim snagama i koliko.

Ako želite saznati koliko je određena osoba provela dana u oružanim snagama potrebno je da posjetite link u nastavku tj. klik na link https://registri.fmbi.gov.ba/ a potom kliknete na opciju pretraga gdje morate unijeti prvo prezime pa ime osobe koju želite provjeriti, nakon toga ispod upišite slova koja se traže velikim slovima i onda klik na opciju traži. Izbacit će vam rezultat pretrage tj. osobu ili više njih i potrebno je samo da kliknete na ime i prezime te osobe da vam prikaže broj dana provedenih u oružanim snagama.

Ukoliko vam se pojavi crveni trokut kada otvorite link onda kliknite na opciju advanced a potom na inaf ponuđenu opciju proceed to 80.65.64.70.

Veliki broj bugojanskih boraca se nalazi u bazi te možete provjeriti tako što ćete unijeti nečije prezime pa ime i tražena sigurnosna slova ispod pomenutog. Nakon što baza pronađe borca kliknete na ime i prezime a onda dobijete podatak koliko ima provedenih dana u oružanim snagama.

BugojnoDanas

Back to top button