Deveti januar – privatna zabava RS-a i Srbije uz blagoslov Rusije: Čekajući pravnu državu

Obilježavanje Dana Republike Srpske, iako neustavno, i ove godine je u Banjoj Luci organizirano neartikulisanim paradiranjem, velikim govorima bez pokrića i slavljenjem nečega što nikako ne bi smjelo biti razlog za slavlje. Ipak, bila je to još jedna prilika da glavešine RS-a i Srbije ponove svoje političke šablone.
Za razliku od prethodne godine, kada su i određeni hrvatski politički zvaničnici prisustvovali obilježavanju Dana RS-a, ove godine je neustavna parada nacionalnog bildanja održana za zvaničnike Republike Srpske, nekoliko srbijanskih političkih predstavnika uz prisustvo ambasadora Rusije.

Prije godinu se Dodikovom pozivu odazvao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, ali i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija, kao i tadašnji ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vecchio. Danas ih nije bilo, a proslava 9. januara imala jednu nit i jedan ton, a to je glorifikovati aktuelnu vlast i ono na čemu je nastala ta vlast.
Slavio se danas u RS-u 9. januar 1992. godine kada je osnovana i proglašena srpska republika BiH, zanemarujući odluke tadašnje Republike BiH i njenih organa. Ne mareći šta se dogodilo od 1992. do 1995. uključujući i genocid u Srebrenici, vlasti RS-a pripremile su himne, zastave i velike govore o snovima za ujedinjenje sa Srbijom.

Alarmirali su organizatori proslave Dana RS-a čak i lovačka društva, studente, vatrogasce i brojna druga udruženja da defiliraju sa zastavicama gledajući u blijedu budućnost koju otkriva čak jednostavni pogled na samo demografske i ekonomske statističke pokazatelje Republike Srpske.

A Srbija maše tim istim zastavicama poručujući da su jedno tijelo sa RS-om. Građanima pričaju o velikim investicijama, a zanemaruju činjenicu da svojim donacijama spašavaju posrnuli budžet RS-a, održavajući likvidnost.

Demografska slika RS-a je grozna, penzije najniže, plate ispod prosjeka. Ipak, vlast će danas zažmiriti i građanima predstaviti sliku koje nema.

I dok se svake godine ponavlja isti scenarij, čeka se da pravna država reagira. Ustavni sud BiH je rekao svoje. Republika Srpska može imati svoj dan, ali je ovaj neustavan. Pravosuđe šuti, a paradiranje 9. januara se nastavlja.
Klix

Back to top button