I ovo je moguće: U ovom bosanskom selu mobiteli nisu u modi, a vrata se ne zaključavaju

U vremenu otuđenosti i života na društvenim mrežama, u povratničkom selu Gurdići u općini Olovo i dalje ljuborno njeguju i čuvaju tradiciju sijela i zajedničkih okupljanja. U to smo se uvjerili u domu Muniba Gurde, gdje se 20 komšija, ali i nekoliko drugih gostiju, okupilo na zajedničkoj kafi i sijelu.

Ključ uspjeha
Domaćin nam, vidno radostan zbog naše posjete, objašnjava, a njegov komšija Enes Klis potvrđuje, da u vratima njihovih kuća nema ključeva i da je to naslijeđena tradicija koju nastoje očuvati.

– Nisu zaključana bila ni u mog rahmetli oca, nisu i neće biti ni kod mene! Za dobronamjernog gosta naša su vrata uvijek otvorena – kazuje nam Gurda.
Objašnjavaju nam potom i nepisano pravilo da, dok traju sijela, nema upotrebe mobitela, izuzev da se napravi fotografija za uspomenu i nauk drugima. To je, vele, njihov vid borbe protiv otuđenosti i „buljenja“ u ekrane mobitela.

Predsjednik MZ Gurdići Kenan Gurda mlad je čovjek koji je za, razliku od svojih vršnjaka, odlučio ostati u Gurdićima. Kaže da, koliko god bili važni infrastrukturni i drugi projekti, jedinstvo i dobri međuljudski odnosi su ključ uspjeha ove povratničke zajednice.

Na ovaj adet ili običaj svakodnevnog okupljanja lako se navikao i već 11 godina mu svjedoči mjesni imam Ibrahim Mehić. Rodio se u Konjević-Polju, školovao u Zagrebu i Sarajevu, ali bi, kaže, mnogo izgubio da nije upoznao ove ljude i osjetio njihovu jedinstvenu gostoljubivost.

Loading...