Stručnjak objasnio da je to moguće: Kinezi će sagraditi novu bolnicu za šest dana

U kineskom gradu Vuhanu u ovim trenucima gradi se bolnica u koju će biti premješteni pacijenti koji su zaraženi koronavirusom. I tu ne bi bilo ništa neobično da nije stigla informacija da će ta bolnica biti gotova u roku šest dana!

Na gradilištu deseci bagera rade dan i noć, a kad radovi budu gotovi, unutra će biti oko 1000 kreveta za oboljele.

Logično pitanje nakon svega ovoga jeste kako je moguće završiti bolnicu u roku šest dana? Kineze to uopće ne čudi, oni imaju iskustva sa sličnim projektima, prije 16 godina sličan pothvat su ostvarili u Pekingu tokom epidemije virusa SARS. Međutim, na Zapadu ta vijest još uvijek zvuči nestvarno.

– Kada su u pitanju ovakvi projekti, Kinezu su apsolutni rekorderi – rekao je za BBC Janzong Huan (Yanzhong Huang), stručnjak za zdravstvo u Vijeću za vanjske poslove i upravo spomenuo bolnicu u Pekingu koja je završena za sedam dana.

– U državi poput Kine opća mobilizacija nije problem. U vrlo kratkom roku u Vuhan su dovedeni najbolji inženjeri u državi. Plus, Kinezima financije i birokracija nisu problem i vrlo lako ih se zaobiđe.


Međutim, nije sve u mobilizaciji.

– Građevina je stvar u kojoj su Kinezi izvrsni, i neki neboderi su napravljeni u rekordnom roku. Znam da je ljudima na Zapadu ovako nešto teško za razumjeti, ali vjerujte mi – ovo je moguće napraviti.

Opskrba nove bolnice također neće biti problem, jer će država samo preusmjeriti neke zalihe koje su bile namijenjene nekim drugim ustanovama ili jednostavno – uzet će ih iz vlastitih tvornica.

Što se tiče osoblja, u Vuhan je već stiglo oko 150 doktora i ostalog osoblja iz vojske.
Avaz

Loading...