Švicarska je najskuplja zemlja na svijetu, evo koje mjesto je zauzela BiH

Švicarska je uvjerljivo najskuplja zemlja za život.

Poslovni magazin CEOWORLD, u svojoj analizi obuhvatio je 132 zemlje svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina, a mjerili su troškove robe, uključujući namirnice, odjeću, cijene taksija, komunalne usluge, internet, prijevoz i restorane.

Drugo mjesto na listi zauzela je Norveška, a slijede ju Island, Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur te Južna Koreja. S druge pak strane tri velesile – SAD, Kina i Rusija, zauzimaju 20, 80. i 82. mjesto.

Bosna i Hercegovina na listi je zauzela 96. mjesto, i za život je skuplja od Srbije, Meksika, Makedonije, Turske, Egipta…

Naravno, što je neka zemlja skuplja za život, to podrazumijeva i da je razvijena, tako da je poželjno stremiti što višem mjestu na ovoj listi jer gdje su veći troškovi, veće su i plaće.

Susjedne države, Hrvatska na 53. mjestu i Slovenija na 47. mjestu, našle su se ispred BiH.

Njemačka je zasjela na 29. mjesto najskupljih zemlja svijeta, dok Irska drži 13. mjesto, a Austrija 21. mjesto. Život je pak najpovoljniji u zemljama poput Pakistana, Indije, Afganistana, Sirije i Tunisa.

Ključ po kojem se provodila ova analiza bili su troškovi života u New Yorku, koji je sam po sebi veoma skup.

U najskupljoj Švicarskoj život je 22 posto skuplji nego u New Yorku, pri čemu su troškovi stanovanja upola manji, ali su zato cijene hrane i restorana 20 posto više.

Trošak stanovanja u New Yorku uvjerljivo je najviši na svijetu, a na tek 80 posto njihovih najamnina su stanovi u Hong Kongu, Singapuru i Luksemburgu.

Izvor: Faktor/ceoworld.biz

Back to top button