Koji bh. funkcioneri imaju diplomatski pasoš? Neki su ih osigurali djeci i suprugama

Prema evidenciji Ministarstva vanjskih poslova BiH ukupno 1.112 osoba u Bosni i Hercegovini raspolaže sa diplomatskim pasošom.
Na spisku koji je na osnovu zastupničkog pitanja Damira Arnauta dostavljen Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ne nalaze se, pak, samo funkcioneri ili diplomate koji prema pravilniku Ministarstva stječu pravo na diplomatski pasoš već i njihovi supružnici i djeca.

Na velikom spisku kojeg možete pogledati na ovom linku, navedeni su npr. aktuelni članovi Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara BiH, zatim predsjednici Ustavnog suda, Suda BiH, Tužilaštva BiH, čelnici policijskih agencija , entitetski predsjednici i premijeri itd.

Također, diplomatske pasoše imaju i bivši članovi Predsjedništva BiH, bivši ministri vanjskih poslova, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Kada je riječ o supružnicima i djeci, kako je navedeno na ovom spisku, diplomatski pasoš ima naprimjer supruga predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, zatim djeca direktora OSA-a Osmana Mehmedagića, te supruga delegata SNSD-a u Domu naroda PSBiH Sredoja Novića.

Diplomatski pasoš ima i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ali i njegova supruga, isto važi i za sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kao i za dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića. Također i supruga delegata SDS-a Mladena Bosića ima diplomatski pasoš, jednako kao i on.

Diplomatski pasoši imaju i bivši funkcioneri BiH poput Harisa Silajdžića i Zlatka Lagumdžije.
Klix

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f