MUHAMMAD ALI NA DANAŠNJI DAN ŠOKIRAO KLADIONIČARE I POSTAO SVJETSKI PRVAK U BOKSU

Dana 25. februara 1964. godine 22-godišnji Cassius Clay šokirao je sve kladioničare, svrgnuvši s trona svjetskog bokserskog prvaka u teškoj kategoriji Sonnyja Listona tehničkim nokautom u sedmoj rundi.

Arhiv

Liston, koji je u istoj rundi dvaput srušio bivšeg prvaka Floyda Pattersona, bio je favorit 8:1. Međutim, Clay je predvidio pobjedu, hvaleći se da će “lebdjeti poput leptira, a bosti poput pčele” i nokautirati Listona u osmoj rundi.

Mladom bokseru koji će kasnije postati poznat kao Muhammad Ali, trebalo je, ipak, manje vremena za ispuniti svoju tvrdnju. Liston, koji se žalio na povredu ramena, nije uspio reagirati na zvono u sedmoj rundi. Nekoliko trenutaka kasnije, proglašen je novi prvak u teškoj kategoriji.

Cassius Marcellus Clay Jr. rođen je 1942. u Louisvilleu u Kentuckyju, piše History. Boksom se počeo baviti kada je imao 12 godina, a do 18. godine je ostvario preko 100 pobjeda u amaterskim takmičenjima.

Godine 1959. osvojio je titulu međunarodne Zlatne rukavice u teškoj kategoriji, a 1960.godine zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji na Olimpijskim igrama u Rimu. Clay je nakon Olimpijskih igara postao profesionalac i nije bio poražen u prvih 19 borbi, čime je stekao pravo izazvati Sonnyja Listona, koji je 1962. godine pobijedio Floyda Pattersona i osvojio titulu u teškoj kategoriji.

Hayat.ba

Back to top button