EVO ZAŠTO SU ŽENE OTPORNIJE NA KORONAVIRUS

Žene su otpornije na koronavirus zbog genetike

Vlažnost zraka također utječe na prenosivost respiratornih virusa. Nakon što patogeni jakim kihanjem dospiju vani, oni doslovno “vise u zraku”. To objašnjava činjenicu da u hladnim i obično suhim zimskim danima, male kapljice zajedno s virusima, lebde u zraku duže nego kada je procenat vlage visok.

“Na taj način patogeni se mogu brzo širiti. Međutim, u početku to rade tiho i tajno. Od prvog kontakta s patogenima do prvih simptoma bolesti može proći nekoliko sedmica. Dužina ovog perioda inkubacije ovisi o karakteristikama i biologiji virusa”, istakao je virolog.

Pojasnio je da procenat izliječenja i uspješne borbe s koronavirusom prije svega zavisi od starosne dobi, ali i prethodne historije bolesti i izgrađenog imuniteta. Međutim, u skorije vrijeme je iznesen podatak da su žene otpornije kada je riječ o ovom virusu. I podaci pokazuju da žene imaju veće šanse za preživljavanje te tako stopa smrtnosti kod muškaraca iznosi 2,8 posto, a kod suprotnog spola 1,7 šposto.

Pietschmann je naglasio da se objašnjenje krije u genetici.

“Neki imunološki važni geni poput onih koji su odgovorni za prepoznavanje patogena, kodirani su na X hromosomu. Budući da žene imaju dva X hromosoma, a muškarci samo jedan, ženski spol u ovom slučaju imaju prednost. I ženski hormon estrogen im pomaže u borbi protiv virusnih bolesti”, dodao je.

Na kraju, proljeće i topliji dani ostaju kao nada da će se visokim temperaturama smanjiti djelovanje koronavirusa.

Preuzeto sa: SvjetloDunjaluka

Back to top button