Rezultati borbe protiv koronavirusa i posljedica odredit će novog predsjednika SAD-a

Američkom predsjedniku Donaldu Trumpu će, nakon što je ljevičar Bernie Sanders napustio izbornu utrku, na megdan izaći demokrata Joseph Joe Biden. Iako su američki izbori skrenuli iz fokusa javnosti zbog pandemije koronavirusa i njenih tragičnih posljedica, kampanje se uveliko pripremaju.

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama trebalo bi da budu održani početkom novembra 2020. godine kada će, sada je već izvjesno, Amerikanci birati između republikanca Trumpa i demokrate Bidena.

Niko ozbiljan se, nakon Trumpove pobjede 2016. godine, ne usuđuje prognozirati ko bi mogao odnijeti prevagu na predstojećim izborima, a većeg povjerenja nema (više) ni u ankete.

Donald Trump je prvobitno negirao opasnost od koronavirusa, ali mu zbog toga nije počeo opadati rejting. Podršku mu, prema posljednjoj anketi Rasmussen Reportsa, još uvijek iskazuje 44,9 posto građana i među njima uživa snažnu podršku njih 30 posto. Krajem marta je uživao i veću podršku, ali je opala za 2,4 posto.

Aleksandar Pavić, politolog iz Beograda, objašnjava za Klix.ba da će rezultati izbora u Sjedinjenim Državama ovisiti definitivno o posljedicama pandemije koronavirusa i percepcije kako će Trump s tim izaći nakraj, što s virusom, što sa stravičnim ekonomskim posljedicama.

“Tek predstoje ključne odluke koje Trump treba da donese, tek treba da se napravi saldo borbe protiv virusa i njegovih posljedica. Ključno će biti šta će uraditi u smislu ponovnog otvaranja američke privrede. Da li će to biti pravovremen potez ili će dovesti do ponovnog razbuktavanja epidemije u Americi. U tom slučaju bi to bilo katastrofalno po Trumpa”, kazao je Pavić.

Navodi kako se Trump opredijelio za to da više od pola država počne polako da se pokreće, da izlaze iz karantina.

“Kocka je bačena. Mnogo toga će zavisiti od rezultata kakve će to proizvesti. Mnogo toga će zavisiti i od silnih programa pomoći američkoj privredi i njihovog provođenja u praksi, od toga da li će biti još nekih mjera ili će se zaustaviti na sadašnjim, od toga kakva će biti reakcija, što je najveći dio pomoći iz američkog budžeta otišao bankama i korporacijama na Wall Streetu”, rekao je on.

Trump će, prema prognozama nekih američkih zvaničnika, pandemiju koronavirusa zloupotrijebiti u predizbornu kampanju, ciljajući tokom kampanje tamo gdje je prema dominantnom republikanskom poimanju Biden najmekši, a to su njegovi pomirljivi tonovi prema Kini.

Vođenje vanjske politike biračima u SAD-u nikada nije bilo od krucijalne važnosti za glasanje, ali se smatra da je sada situacija nešto drukčija zbog pandemije koronavirusa, naročito imajući u vidu da Trumpova administracija Kinezima želi adresirati, kanališući bijes američkih birača, odgovornost za nezaustavljivu zarazu s tragičnim posljedicama.

“Kina će imati neku ulogu u izborima 2020. u Americi, kao što je imala i 2016. godine, ali ona neće biti ključna. Jedan od stubova Trumpove kampanje bila je reindustrijalizacija Amerike, to jeste vraćanje dijela proizvodnje koja je bila izmještena u druge zemlje, prvenstveno u Kinu. Trump i ovaj put želi svoju odgovornost, za to što je prvobitno podcijenio epidemiju, adresirati Kini i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji”, istakao je Pavić.

Demokrate su, s druge strane, više ujedinjene oko stava da Donald Trump treba odstupiti s predsjedničke pozicije SAD-a, nego što su razjedinjeni međusobnim razlikama i nesuglasicama. Joeu Bidenu dodatno ide u prilog to što su mu njegovi demokratski protukandidati Bernie Sanders i Elizabeth Warren izrazili podršku.

Aleksandar Pavić objašnjava za Klix.ba kako ankete daju blagu prednost Joeu Bidenu, ali kako to u ovom periodu ne mora ništa značiti i kako će mnogo ovisiti o njegovom izboru za potpredsjedničku poziciju.

“Demokrati, koji imaju značajniju podršku medija, pokušat će da satanizuju Trumpa do te mjere da će Bidenu biti omogućeno da, ukoliko i kada dođe do debate, ponavlja optužbe kao robot i bombarduje Trumpa time, ne upuštajući se pretjerano u neke nijanse. Međutim, Biden pokazuje određene oblike senilnosti i to bi mu moglo predstavljati problem”, istakao je Radić.

Poentirao je kako će sljedeća tri mjeseca biti ključna za rezultate američkih izbora.

Klix.ba

Back to top button