Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio ramazansku čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je u četvrtak 23. aprila 2020. godine, prigodnu čestitku u povodu nastupajućeg mjeseca ramazana muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Podsjetio je da muslimani u domovini i svijetu najodabraniji mjesec dočekuju u najvećem iskušenju u proteklih 25 godina, zbog situacije izazvane globalnom pandemijom koronavirusa. Uprkos svemu, dodao je da se iskreno nada da muslimanski vjernici, mjesec milosti i oprosta, u kome je noć Lejletu-l-kadr, koja je vrednija od hiljadu mjeseci, dočekuju u zadovoljstvu i sreći, zajedno sa svojim najmilijima.

-Živimo u vremenu kada, nažalost, naš najblagoslovljeniji mjesec u godini, dočekujemo u potpuno drugačijem ambijentu. Vjerski život, namazi u džematu koji imaju posebnu vrijednost i nagradu, zajednički iftari, ali i druge vjerske aktivnosti koje upotpunjuju ramazan, bit će svedene na minimum. Mnogi naši građani u inostranstvu prvi put nakon četvrt vijeka, neće moći ramazanske dane provoditi u domovini i na svojim ognjištima.
Ovo dodatno iskušenje jedinstvena je prilika u ramazanu da učinimo mnogo dobra za sebe, svoju porodicu i druge ljude. Iskoristimo mjesec posta i odricanja za vlastito preispitivanje, izvucimo pouke, i kao nikada ranije, posvetimo se svojim porodicama i rodbini. Naše zadovoljstvo tokom mubarek ramazana neka bude veće, a tome nas islam i Poslanik uče, tako što nećemo zaboraviti one kojima je pomoć najpotrebnija, posebno porodice šehida, ljude koji su se vratili na svoja ognjišta, ali i one koji su u proteklom periodu ostali bez posla. Mi to činimo tokom cijele godine, ali posebnu solidarnost iskažimo u najodabranijem mjesecu.
Iako smo suočeni sa velikim izazovima, ovo su mjeseci kada se sjećamo naših šehida i žrtava teških zločina širom domovine. Njih nikada, uprkos svemu, ne smijemo zaboraviti. U skladu sa preporukama i naredbama nadležnih, obilježimo svaku godišnjicu teških zločina i sjetimo se naših najmilijih.
Najiskrenije želim da nam svima ovaj ramazan donese najveće blagodati, uz očekivanje da nakon ramazana i ovog velikog iskušenja, budemo bolji ljudi, više jedinstveni i oslonjeni jedni na druge, stvarajući temelje za zdravije društvo, u kojem će naše najveće vrijednosti biti više cijenjene i poštovane. To je najbolji put za nas i za našu domovinu.
Uz iskrenu nadu da ćemo Ramazanski bajram zajedno dočekati u dobrom zdravlju i ispunjenim džamijama kao nikada ranije, svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, Ramazan Šerif Mubarek Olsun, navodi se u čestitci potpredsjednika Salkića.