Prvomajska ograničenja: U podne počinje policijski sat u RS-u, u Federaciji drugačija pravila

U bh. entitetu Republika Srpska danas u podne stupa na snagu zabrana kretanja koja će trajati do sutra u ujutru u 5 sati. U isto vrijeme, građani Federacije BiH pred sobom imaju znatno drugačiji set mjera.

Policijski sat bit će na snazi i sutra od 12 sati do nedjelje, 3. maja, u 5 sati, te ponovo u nedjelju, 3. maja, od 12 sati do ponedjeljka, 4. maja, u 5 sati, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Entitetski štab produžio je i primjenu zaključka o zabrani kretanja svim osobama van mjesta njihovog prebivališta/boravišta od sutra u 12 sati do nedjelje, 3. maja, u 18 sati.

Također, djeci s poteškoćama u razvoju dozvoljen je izlazak iz domova uz pratnju roditelja od 17 do 18 sati.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da poštuju zaključak entitetskog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu Covida-19, kojim se propisuju vanredne mjere s ciljem prevencije širenja virusa korona.

S druge strane, u Federaciji Bosne i Hercegovine entitetski štab civilne zaštite donio je naredbu prema kojoj se za 1.,2. i 3. maj uvodi policijski sat u trajanju od 22 sata do pet sati ujutro.

Tokom prvomajskih praznika zabranjeno je i okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu.

U FBiH na snazi je i dalje odluka o ograničenju kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina sa izuzecima hitnih slučajeva i uz odobrenje kretanja u odabranim danima sedmice.

Klix.ba

Back to top button