Kako se ponašati u džamiji: Koristite lične sedžade i tespihe, izbjegavajte abdesthane

U džamijama će se moći klanjati podne i ikindija te džuma-namaz

Ef. Smajlović: Jasna instrukcija vjernicima

FOTO: ARHIV

Džamije u BiH od sutra će biti otvorene za dnevne namaze, uz poštivanje mjera zaštite. Instrukcija o ublažavanju mjera donesena je na sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) 30. aprila.

Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZBiH, pojasnio je za „Avaz” da će se u džamijama moći klanjati podne i ikindija-namaz, odnosno petkom džuma-namaz.

– Donijeli smo preporuku da se od 6. maja otvore džamije za dnevne namaze, što uključuje i džumu petkom. Ostali namazi ostaju u ranijem statusu. Kada su u pitanju mjere zaštite, to država određuje. Međutim, mi imamo određene centre koji mogu primiti veći broj vjernika. Postoji fizička distanca koja je utvrđena u državnoj regulativi, te će se time i odrediti koji broj vjernika može doći da klanja u džamiji – ističe ef. Smajlović.

On kaže da je IZBiH dala jasnu instrukciju prema preporuci kriznih štabova, odnosno zdravstvene struke, o zaštitnoj opremi koju je potrebno nositi.

-To je instrukcija o zaštitnoj opremi, dezinfekciji, distanci… Naša je preporuka da se koristi lična sedžada, tespih, da se izbjegavaju koristiti abdesthane, da koriste jednokratne peškire za abdest… – zaključuje ef. Smajlović.

Avaz.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f