Od sutra se ukidaju karantini na području Republike Srpske

Nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije ministar zdravlja Alen Šeranić prenio je da će biti raspušteni pogranični i lokalni karantini u Republici Srpskoj.

Štab je van snage stavio mjere obaveznog boravka u karantinu prilikom ulaska u državu na entiteskoj granici, a ministar Šeranić je pojasnio kako će to funkcionisati:

“Lokalne zajednice će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i da ljude upute na kućnu izolaciju u trajanju onom koliko im je preostalo do 14 dana.”

Na graničnim prelazima u RS-u umjesto boravka u šatorima i karantinima sanitarni inspektori će izdavati rješenja o kućnoj izolaciji što je u FBiH praksa od početka epidemije, izuzev kraćeg perioda kada je na snazi bio obavezan odlazak u karantin.

Oni koji od sada budu dolazili u državu preko ovog entiteta neće biti testirana nego će samo biti upućeni u kućnu izolaciju, odnosno bit će testirani ukoliko se pojave simptomi.

Na sjednici je doneseno nekoliko zaključaka a jedan od njih je i stavljanje van snage zaključka Republičkog štaba o okupljanju maksimalno tri osobe, sada je taj broj maksimalno 50, ali je još uvijek zabranjeno masovno okupljanje na javnom prostoru.

Klix.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f