Sud BiH ima rok do 16 sati da se očituje o mjerama za Novalića, Solaka i Hodžića

Sud Bosne i Hercegovine trebao bi u zakonskom roku koji ističe od 16 sati donijeti odluku o tome da li će prihvatiti ili odbiti prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju mjera za osumnjičene u aferi “Resipiratori” odnosno premijeru Fadilu Novaliću, suspednovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, te direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću.Također, sud može donijeti i neke druge mjere među kojima su zabrana sastajanja sa svjedocima, zabrana napuštanja prebivališta i sl.

Tokom sedmosatnog ročišta kojem su prisustvovali i mediji, Tužilaštvo je pokušalo dokazati da su se Novalić, Solak i Hodžić udružili radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje isprava.

Tužilaštvo smatra da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli uticati na dokaze, svjedoke i saučesnike te da bi moglo doći do remećenja javnog reda i mira.

Tužioci smatraju da su Novalić i Hodžić komunicirali i prije nego je zvanična ponuda Srebrene maline došla do kabineta Vlade FBiH, a sve se, tvrdi se, odvijalo privatnom komunikacijo, pa je tako Novalić dobio i ponudu za dvije vrste respiratora, invazivne i neinvazivne, a da je premijer samo jednu ponudu proslijedio Zavodu za javno zdravstvo.Advokati očekuju da će njihovi branjenici biti pušteni na slobodu, te da bi određivanje pritvora primjerice Novaliću moglo imati ozbiljne posljedice, čak i pad Vlade FBiH.

Advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović, kazala je da su navodi Tužilaštva paušalni te da nisu zasnovani na dokazima.
Klix

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f