Aerodrom u Tuzli ponovo otvoren: Stroge procedure za putnike, pojedini nisu mogli u avione

Nakon dva i po mjeseca obustave rada zbog pandemije koronavirusa Međunarodni aerodrom u Tuzli danas je ponovo uspostavio zračni saobraćaj. Pod posebnim mjerama putnicima se omogućava ukrcavanje u avione, a oni koji nemaju adekvatnu dokumentaciju za ulazak u zemlje Evropske unije danas su vraćeni sa aerodroma.

Foto

Na pisti Međunarodnog aerodroma u Tuzli jutros od šest sati smjenjuju se avioni kompanije Wizz Air koji putnike danas prevoze na sedam destinacija. U odnosu na period prije pojave pandemije koronavirusa opsluživanje putnika u odlasku i dolasku sada je znatno drugačije.

Ekipa portala Klix.ba danas je posjetila tuzlansku zračnu luku gdje smo se uvjerili u način rada. Direktor aerodroma Esed Mujačić nam pojašnjava da se razlike sada ogledaju u poštivanju propisanih mjera od državnih institucija, a koje se primjenjuju u cilju zaštite putnika te aerodromskog i kabinskog osoblja od zaraze koronavirusom.

“Prema terminalu i objektu aerodroma mogu prići samo putnici, dok je njihovoj pratnji onemogućen prolazak uz pomoć prepreka koje smo postavili. Na samom ulasku u vanjski krug aerodroma putnici prolaze kroz prvu trijažu, zatim na ulazu u putnički terminal vrši se mjerenje tjelesne temperature. Također, nakon toga naši uposlenici vrše dezinfekciju ruku te kontrolišu da li putnici imaju maske i rukavice”, kaže Mujačić za Klix.ba.

Nakon ovih procedura putnici ponovo prolaze kroz određene higijensko-epidemiološke provjere, vrši se pregled zaštitne opreme koju koriste, a uz poštivanje socijalne distance upućuju se prema punktu Granične policije BiH.

“Kada je riječ o dolasku putnika, oni sada na aerodromu trebaju biti dva sata i 15 minuta prije leta, a sve detaljne upute za njih postoje i na našoj zvaničnoj web stranici. Ukoliko su svi oni disciplinovani i poštuju izrečene mjere, njihovo opsluživanje će biti znatno brže, a ni naši zaposlenici neće imati problema”, navodi Mujačić te dodaje da su šalterski službenici aerodroma od putnika odvojeni staklom ili pleksiglasom kako bi se onemogućio njihov direktni kontakt.

U vrijeme koronavirusa kontinuirano se vrši dezinfekcija prostora aerodroma, a putnici koji se iskrcaju iz aviona, nakon potrebnih procedura odmah moraju napustiti putnički terminal.

Vratili veći broj putnika

Mujačić ističe da prvi letovi nisu popunjeni u svom maksimalno predviđenom kapacitetu, a jedan od razloga su ograničenja prilikom ulaska putnika u svaku državu Evropske unije.

“Naime, još uvijek ne može putovati svako ko želi. Svaka od država je propisala svoje uslove, nema turističkih putovanja, a naši građani mogu ulaziti samo ako imaju odgovarajuću dokumentaciju, odnosno boravišnu ili privremenu vizu, neku garanciju ili pismo koje im dozvoljava ulazak i slično. Mi smo jutros na dva leta morali vratiti veći broj putnika jer nisu bili dovoljno informisani te nisu imali neophodnu dokumentaciju”, naglašava Mujačić.

S druge strane, mogućnost otvaranja tuzlanskog aerodroma od izuzetnog je značaja za ovu zračnu luku koja je u protekla dva i po mjeseca zabilježila neostvarene prihode od milion i po konvertibilnih maraka, a osnovni, fiksni troškovi su morali biti izmireni.

“Jedva smo čekali da se granice i aerodrom otvori kako bismo mogli pokrenuti letove jer mi od prevoza putnika živimo, odnosno to nam je osnovni vid prihoda. Dobro je što smo uspjeli zadržati i sve destinacije koje smo imali prije pandemije koronavirusa, a prisutna su i dva bazna aviona”, navodi Mujačić.

Nova linija od jula

Mujačić je istakao da trenutno imaju obećanja kantonalne i federalne vlade vezano za pružanje određene finansijske pomoći koja će im na putu stabilizacije koristiti za nadoknađivanje gubitaka.

“Mislim da u predstojeća dva mjeseca nećemo imati prihode koje smo imali ranije po popunjenosti leta jer oni još uvijek ne djeluju u punom kapacitetu, ali nadamo se stabilizaciji stanja nakon tog perioda”, dodao je Mujačić.

S Međunarodnog aerodroma u Tuzli trenutno se leti na 16 destinacija u šest evropskih država, a uvedena je i nova linija za Salzburg koja će biti operativna od 2. jula ove godine.

Klix.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f