UPOZORENJE ZA SVE: Ako imate crvenu ili crnu posteljinu, odmah je promijenite!

Ako nikad niste imali stjenice u krevetu, smatrajte sebe srećnikom. Ta mala stvorenja postaju sve više otporna na insekticite i kao rezultat, uzrokuju mnogo više štete, uništavaju čitave tepihe, krevete i kaučeve…

Ova studija je sprovedena na Univerzitetu na Floridi i Unijskom Koledžu u Linkolnu. Stjenicu su stavili na sredinu Petrijeve šolje i dali su 10 minuta da izabere jedan od obojenih tkanina. Par različitih varijacija testa je uzeto u obzir kao što je: testiranje buba koji žive u krevetu u različitim životnim dobima, različitim polovima, individualne bube protiv drugih buba, i nahranjene bube protiv gladnih buba.

Izgleda kao da boje privlače više sisača krvi koji vole da se hrane nama dok spavamo. Tako, ako želite da spavate noću, i ne želite da vas bube ujedu noću, najbolje je da izbjegavate tamne boje, pogotovo crnu i crvenu.

Eksperimenti su pokazali da bube koje žive u krevetu će izabrati utočište bazirano na boji prilikom kretanja u svjetlu.

“Mislimo da stjenice preferiraju crvenu boju zbog boje krvi i zbog toga što se sa time hrane”, kaže Dr Korajn Meknejl.

Još jedna studija objavljena od strane časopisa “Medicinska Entomologija”, pokazali su da stjenice preferiraju crni i crveni material. Ove bube uzrokuju nezgodne ujede tako što vam sisaju krv u toku noći. Privučene na toplotu tijela i ugljen dioksidom, oni grizu kožu i hrane se vašom krvlju. Velike stjenice izgledaju veličine sočiva, do dužine i od 5 mm.

Od zaraze jedne ženke, može da se poveća broj na 5000 stjenica za samo 6 mjeseci.

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f