U Francuskoj naređena inspekcija 76 džamija zbog sumnje u promociju ekstremizma

Francuske vlasti pokrenule su inspekcije desetaka džamija i molitvenih dvorana za koje se sumnja da mogu biti povezane s ekstremistima.
Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin najavio je represiju, rekavši, kako prenosi BBC, da bi neke džamije mogle biti zatvorene ako se utvrdi da u njima podstiče separatizam.

Ove inspekcije dolaze kao odgovor na napade u oktobru za koje su okrivljeni islamisti, uključujući odrubljivanje glave učitelju Samuelu Patyju.

U noti upućenoj šefovima regionalnih službi sigurnosti, Darmanin je rekao da će biti uspostavljene posebne provjere i nadzor za 76 džamija i molitvenih dvorana, od kojih se 16 nalazi u pariškoj regiji.

Kako prenose francuski mediji, Darmanin je naredio “hitnu akciju” za 18 džamija, a prve provjere trebale bi biti obavljene u četvrtak.

Državni inspektori provjerit će njihovo finansiranje, veze njihovih imama kao i škole Kur'ana za malu djecu, izvještava novinska agencija Reuters.

Ovih 76 džamija koje će inspektori posjetiti samo su djelić od oko 2.600 muslimanskih bogomolja u Francuskoj.

Darmanin je rekao da ta činjenica pokazuje da smo “daleko od situacije raširene radikalizacije” među muslimanima u Francuskoj.

“Gotovo svi muslimani u Francuskoj poštuju zakone republike i povrijeđeni su tom radikalizacijom”, rekao je Darmanin.

Podsjećamo, Vrhovni sud u Francuskoj naložio je zatvaranje Velike džamije Pantin na šest mjeseci, nakon što je objavio video koji osuđuje Samuela Patyja nakon što je svojim učenicima pokazao karikature poslanika Muhameda. Džamija se nalazi na području sa niskim prihodima na sjeveroistočnoj periferiji glavnog grada.

Državni sekularizam – ili laikitet je presudan za francuski nacionalni identitet i određuje da javni prostor, bilo da se radi o učionicama, radnim mjestima ili ministarstvima, treba biti slobodan od religije.

Klix.ba

Back to top button