Nakon uzbune na mezarju Stuparići i ‘lupanja iz kabura’: ‘Kakve krvave ruke, čovjek oživio, šta pričaju?! Evo šta je bilo…’

Lupanje se ponovilo, te su otkopali sanduk da provjere da osoba nije nekim čudom živa. Pozvana je odmah i Hitna pomoć…

Nesvakidašnja situacija desila se prije nekoliko dana u Visokom, na mezarju Stuparići. Naime, prilikom klanjanja dženaze prisutni su pomisli da čuju lupanje iz kabura koji je bio zatrpan i svi su bili u nevjerici.

PUBLICITÉ

Lupanje se ponovilo, te su otkopali sanduk da provjere da osoba nije nekim čudom živa. Pozvana je odmah i Hitna pomoć…

Međutim, nakon svega, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Visokom Midhat efendija Čakalović kaže da se najvjerovatnije radilo o odronu kamena ili zemlje te da su se nasloni sanduka možda odmaknuli, jer je sanduk bio nešto širi.

– Ali da, čulo se to. Otkopali su, ali nema dalje ništa. Oni nekakvi dodaci što pričaju, te našli krvave ruke, te čovjek oživio… Nema od toga ništa. Bila je i Hitna pomoć i policija. Nikakva natprirodna stvar se nije desila, niti je čovjek oživio niti se šta dogodilo. Moram i ovako demantij praviti jer narod svašta sada priča. A te priče treba spriječiti. Bio je tu i sin, i imam. Nije bilo svejedno jer su svi čuli lupkanje, ali su oni, plašeći se da nije oživio, zvali da se otkopa. Ali i njegov sin je rekao da je nemoguće, jer je 48 sati čovjek bio već u mrtvačnici, na minusu u komorama. Tako da je bilo gotovo nemoguće. Da je oživio u mrtvačnici, pa i nekako, ali tu, u takvim uvjetima ne – kazao je efendija Čakalović za Avaz.

Osim Hitne pomoći, i ekipa iz Gradskog groblja je došla na poziv prisutnih.

– To se i začulo dok su imami već učili na kaburu. Pitali su se šta uraditi. Prva pomisao je da nije neka životinja ili nešto. A, ponavljam, pošto je sanduk širi, moguće je da su daske kao nasloni što se stavljaju, možda su se razmakle i udarale po sanduku. Nema nikakvo drugo objašnjenje. Drveni je sanduk bio. Da je tabut bio ne bi se ništa desilo, jer bi kamenje ili zemlja padalo na tijelo, pošto znate da je kod tabuta samo donji dio od daske drveta, a odozgo je samo platno. a pošto je čovjek je bio Covid smrtni slučaj, iz gradskih grobalja dođe napravljen sanduk – ispričao je efendija Čakalović za Avaz.

(DEPO PORTAL/ad)