Priča o Mercedesu koji je prešao preko 1.850.000 km, vlasnik odao tajnu neuništivosti

Povijest ovog Mercedes-Benza iz generacije W123 ima sve u sebi – jednostavan čovjek koji je kupio rabljeni automobil i brinuo se o njemu što je manje moguće, model dizajniran kao što danas ne vidite puno. život pun sjećanja s ovim automobilom.

Vlasnik ovog Mercedes-Benza 240 D zove se Paul Harman i živi u američkoj državi Georgia. Njegov je automobil proizveden 1981. godine, ali Paul ga je kupio 1983. godine kao rabljeno vozilo, a Mercedes je u to vrijeme imao 40 000 milja na satu ili oko 64 000 kilometara.

Radeći za tvrtku za mobilne telefone, Paul je imao posao koji je uključivao puno vožnje, pa je njegov automobil počeo nakupljati mnogo kilometara. Ispod haube ovog Mercedes-Benza W123, proizvedenog za američko tržište, nalazi se atmosferski dizelski motor, s četiri cilindra u liniji, 2,4 litre, koji isporučuje samo 72 KS. Konstrukcijski je to izuzetno jednostavan motor, a automobil je vrlo lijen u ubrzanju. U nedostatku bilo kakve turbine na koju smo danas navikli, ubrzava od 0 do 100 km / h za 22 sekunde. A maksimalna brzina dosegla je oko 143-145 km / h.

Mercedes nije bio bez grešaka u procesu dostizanja ove ogromne kilometraže. Njegov je motor isti otkako je bio nov, ali s 376 tisuća milja ili 600 tisuća km imao je temeljiti remont. To se dogodilo krajem 1980-ih.Nakon tog popravka prošlo je još milijun 250 tisuća km.

Naravno, zamijenjeni su elementi ovjesa i drugi dijelovi koji se neizbježno istroše, ali Paul je svoj automobil uvijek opisivao kao apsolutno uzornu pouzdanost. Jedini veći posao na izgledu automobila odrađen je 1991. godine, kaže, kada je vozačko sjedalo bilo estetski oštećeno, a želeći promijeniti novo sjedalo, odlučio je prefarbati karoseriju istom tvorničkom bojom i ugraditi gume i nove brtve po cijelom automobilu. Tada je, 1991. godine, automobil već prešao 550 tisuća milja ili gotovo 900 tisuća kilometara.

U jesen 2007. Paul Harman uspio je dostići brojku od milion milja na svom brojaču kilometara, snimajući trenutak kada se šest brojki od 9 ponovno pretvorilo u “000 000”. Potom je automobil izložio u svom malom gradu, ali malo je slika sačuvano do danas. Međutim, obilježavanje te brojke dokumentirali su i predstavnici Mercedes-Benz autokluba u Sjevernoj Americi, kao i povijest automobila.

2019. godine, njegov Mercedes pozvan na natjecanje u izložbi klasičnih automobila, a ukupna kilometraža dosegla je 1.150.386 milja, ova brojka, prevedena u kilometre, znači 1.851.385 km!

A automobil je u međuvremenu estetski osvježen, postajući predmet ponosa Paula i njegove obitelji. Upitan o tajni dugovječnosti svog Mercedesa, rekao je da nije učinio ništa posebno, osim jedne stvari: ulje je mijenjao na svakih 3000 milja ili gotovo 5000 kilometara. Uvijek je bio uvjeren da tajna dugovječnosti motora leži prvenstveno u ulju promijenjenom tijekom vremena. I čini se da je bio u pravu, barem na temelju primjera svog automobila.

Kam-bus.info/

Back to top button