Čaša mlijeka dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti u SAD, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a nije uvijek lako otkriti da li je ovaj, veoma važan, organ u opasnosti. Zato je važno učiniti sve što možete da biste spriječili razvoj srčanih bolesti. To možete postići tako što promijenite neke životne navike koje mogu da dovedu zdravlje vašeg srca u opasnost.

Nedavno objavljena studija otkrila je da svakodnevno ispijanje jedne čaše mlijeka može znatno da smanji rizik od razvoja srčanih bolesti. Studija objavljena u časopisu „International Journal of Obesity“ otkrila je da je ispijanje mlijeka na dnevnoj bazi veoma dobro za srce.

U studiji je učestvovalo oko dva miliona ispitanika iz SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, a istraživači su otkrili da su ispitanici koji su pili bar jednu čašu mlijeka dnevno imali 14 posto niži rizik od razvoja srčanih bolesti, prenosi Best life.

Osim toga, redovno konzumiranje mlijeka takođe neće povećati ni holesterol, a prema klinici Mayo, visok holesterol može da poveća rizik od razvoja srčanih bolesti. Ali, iako se ranije smatralo da mlijeko ima visok nivo mliječnog holesterola, nova studija pokazala je da osobe koje redovno piju mlijeko imaju nizak i dobar i loš holesterol.

I drugi mliječni proizvodi takođe mogu da budu dobri za vaše srce. Studija iz 2018. godine koja je objavljena u časopisu „The Lancet“ obuhvatila je 136.000 ispitanika iz 21 države u periodu od devet godina, a pokazalo se da je svakodnevno konzumiranje mliječnih proizvoda dobro za zdravlje srca.

Prema studiji, više od dvije porcije mliječnih proizvoda dnevno povezano je sa 22 posto nižim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Na primjer, ako dnevno pijete jednu čašu jogurta, rizik od razvoja srčanih bolesti niži je za 10 posto.

Američko ministarstvo poljoprivrede preporučuje odraslim osobama da dnevno konzumiraju tri porcije mliječnih proizvoda. To mogu da budu tri čaše mlijeka. Idealno bi bilo da konzumirate bezmasne mliječne proizvode ili one koji imaju nizak udio masnoće jer takvi proizvodi daju ključne hranjive sastojke bez dodatne masnoće.

Ako iz nekoga razloga ne želite da konzumirate mliječne proizvode, iz ministarstva navode da bi vaša ishrana trebala da bude i raznolika i bogata proteinima, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, vitaminom D i vitaminom A.

Back to top button