RAMIZ SALKIĆ O IZMJEŠTANJU CRKVE IZ DVORIŠTA FATE ORLOVIĆ: PRAVDA SPORA, ALI DOSTIŽNA ZA USTRAJNE U BORBI

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić pozdravio je uklanjanje bespravno izgrađene crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju, koje je počelo u subotu rano ujutro, javlja Anadolu Agency (AA).

Salkić je u izjavi za AA poručio kako istinu treba govoriti i za pravdu se boriti.

Pravda je spora, ali dostižna za one ustrajne u borbi. Jednog dana, ovako će biti srušen svaki oblik diskriminacije i nepravde prema našem narodu u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine – istakao je Salkić.
Dodao je kako je potrebno nastaviti govoriti istinu, tražiti pravdu i na tom putu nikada ne odustajati.

Teško je bilo, sada je teško, a bit će teško i u budućnosti, ali slast pobjede pravde nad nepravdom nema svoju cijenu. Neka je mubarek pravda porodici Orlović – istakao je Salkić.
Informaciju o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović, na svom Facebook profilu potvrdio Rusmir Karkin, advokat koji zastupa porodicu.

Karkin je podijelio i fotografije na kojima se mogu vidjeti radne mašine u dvorištu Fate Orlović.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti ranije odluke kojima je naloženo uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju, mjestu koje pripada bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

Hayat.ba

Back to top button