Klanjana dženaza srebreničkoj heroini Hajri Ćatić: Do posljednjeg trenutka tragala za kostima sina Nine

S dženaze Hajre Ćatić
FOTO: S. SMAJLOVIĆ
Na gradskom mezarju Komarčevo u Srebrenice danas je u prisustvu brojne rodbine i prijatelja iz cijele BiH, klanjana dženaza i obavljen ukop majki Hajri Ćatić, predsjednici Udruženja „Žene Srebrenice“, koja je nakon teške bolesti u utorak preminula u Sarajevu, u 79. godini života.

Nakon komemoracije u velikoj sali Kulturnog centra i podne namaza, dženaza je klanjana ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a zatim velika kolona krenula je prema mezarju Komarčevo, gdje je Hajra ukopana.

Teška sudbina
– Teška je sudbina nas Bošnjaka. Evo 30 godina srećemo se najviše na komemoracijama i dženazama. Ta sretanja, skoro da su nam postala normalna. Samo što oplačemo jedan datum, jednu smrt, jednu godišnjicu, ono sustigne drugi datum, druga smrt, druga godišnjica. Umiru majke Srebrenice od tuge za svojom djecom, braćom muževima. Među njima je i naša Hajra – kazala je na komemoraciji novinarka Almasa Hadžić, veliki poznavalac rahmetli Hajre.

Staša Zajović, predsjednica Udruženja „Žene u crnom“ iz Beograda, kaže da su u Srbiji mnogi čuli za smrt Hajre Ćatić, borca za pravdu i istinu. Ona se izdigla iznad bola i svijetu pokazala kako se treba boriti za ljudska prava.

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović naglasivši “da smo ispred Čaršijske džamije u Srebrenici da na bolji svijet ispratimo našu majku Hajru Ćatić”.

– Majke Srebrenice su posebna ljudska bića. Uspjele su da svoju veličinu i bol pretoče u snagu i istrajnost. Njihova snaga, istrajnost i bol predstavlja veliki strah za zločince. koji su ubili njihove najmilije. Njihova bol i suze bile su dove i molitve za sve sinove – naglasio je muftija Fazlović.

Među majkama i povratnicima Srebrenice tuga i žalost. Oni koji su poznavali rahmetli Hajru, kažu da je bila istinski borac za pravdu i istinu te da je s udruženjima preživjelih žrtava obilazila sva stratišta.

Umrla od tuge
Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Srebrenice majke“, kaže da svaki dan umire po jedna majka. Hajra je kao i stotine majki do sada, umrla od tuge za svojim najmilijim. Kaže, da je svaki dan sve manje srebreničkih majki i sve nas smanje ima koje idu na mezarja svojih najmilijih i obilaze brojna stratišta i masovne grobnice u Podrinju.

– Nažalost, mnoge od nas, ukopala je po kost, dvije. Ali, nama majkama koje smo ostale željne svoje djece zadovoljstvo je da imamo i njihov mezar, da imamo gdje otići kad smo same. Mnoge majke rekle su da žele što prije umrijeti, da budu sa svojom djecom. Jer nama je svaki dan patnja – kazala Efendić.

Rahmetli majka Hajra ukopana je 11. novembra, to je datum kada su majke Srebrenice 26 godina svakog 11. u Tuzli organizirale mirne proteste pod moto „Istina i pravda“, na čijem čelu je bila Hajra Ćatić. Zbog njene dženaze ovog 11. neće biti mirnog okupljanja, ali će od idućeg mjeseca nastaviti.

Iza majke Hajre ostao je sin Nermin, snaha Asima, unučad Kenan i Elma.


Avaz.ba

Back to top button