Azov objavio nehumane uslove u kojima borave ranjeni vojnici: “Neka cijeli civilizirani svijet pogleda ove ljude”

Borci bataljona Azov pokazali su teške uslove u kojima trenutno žive, zarobljeni i ranjeni pod zemljom u Mariupolju. Bataljon Azov je na svom Telegram kanalu podijelila fotografije iz željezare Azovstal.

Zamolili su međunarodnu zajednicu za pomoć.

– Cijeli civilizirani svijet mora vidjeti uvjete u kojima se nalaze ranjeni, osakaćeni branitelji Mariupolja i djelovati! U potpuno nehigijenskim uvjetima, s otvorenim ranama zavijenim nesterilnim ostacima zavoja, bez potrebnih lijekova, pa čak i hrane – naveli su iz Azova.

Pozvali su UN i Crveni krst da pokažu humanost i potvrde temeljna načela na kojima su stvoreni i da spase vojnike.

Vojnici koje vidite na fotografijama i još stotine u tvornici Azovstal branili su Ukrajinu i cijeli civilizirani svijet po cijenu vlastitog zdravlja i života – poručili su iz Azova i zatražili evakuaciju ranjenih vojnika na teritorije koje su pod ukrajinskom kontrolom.

Pukovnik batalonja Azov Ilija Samoilenko se sinoć javio iz željezare Azovstal za Sky News i priznao da ukrajinski borci imaju teške gubitke. Samoilenko je istakao kako bi im svaki dan mogao biti posljednji.

– Bojim se da bi nas neprijatelj mogao zarobiti, ali to za nas znači sigurna smrt. Nama život ništa ne znači, ali borba za ovu zemlju znači nam sve – poručio je Samoilenko.

Avaz

Back to top button