Pogledajte trenutak kada je Benzema dobio Zlatnu loptu, radovao se sa sinom Ibrahimom i roditeljima

Francuski napadač i član Reala Karim Benzema osvajač je Zlatne lopte, koju France Football dodjeljuje najboljem svjetskom nogometašu, a trofej je dobio iz ruku legendarnog Zinedinea Zidanea.

Po prvi puta u karijeri 34-godišnji Benzema je osvojio ovu nagradu, a naslijedio je na tronu Lionela Messija koji je prošle godine bio osvajač Zlatne lopte.

Francuz je kao kapiten Kraljeva postigao 44 gola uz 15 asistencija u 46 utakmica u svim takmičenjima, a Zlatnu loptu je primio iz ruku legendarnog francuskog igrača i svog nekadašnjeg trenera u Realu Zinedinea Zidanea.


Benzemi su se na pozornici pridružili otac i majka, te njegov sin Ibrahim koji je djelovao malo postiđeno, ali je smogao snage da dođe do oca.

“To je dječački san. Mislim da svi nogometaši to imaju u glavi. Ispunio sam san i Zlatna lopta će mi uvijek biti izvor velikog ponosa”, kazao je Benzema prije nego što je pozirao sa svojom porodicom.


Za razliku od prošlih godina, prestižni trofej ovoga puta je dodijeljen na osnovu performansi tokom cijele sezone, a ne kalendarske godine kako je ranije bio slučaj. Kolektivni aspekt i osvojeni pehari bili su u drugom planu, u korist individualnih nastupa.

Za najboljeg mladog igrača proglašen je Gavi (Barcelona), najbolji napadač je Robert Lewandowski (Barcelona), dok je najbolji golman Thibaut Courtois (Real Madrid). Za klub godine proglašen je Manchester City. Zlatnu loptu u ženskoj konkurenciji osvojila je Alexia Putellas (Barcelona).
Prvi dobitnik Sokratove nagrade je Sadio Mané (Bayern). Senegalac je nagrađen za društveni angažman i akciju u svojoj zemlji izgradnjom bolnica i škola.
KLIX

Back to top button