Kurti: Srbija kamuflira odbijanje prijedloga Njemačke i Francuske

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da izlaskom predstavnika srpske zajednice iz kosovskih institucija, Srbija želi da kamuflira odbijanje njemačko-francuskog prijedloga za konačni sporazum Kosova i Srbije.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom, istakao da izlazak Srba iz kosovskih institucija nema veze sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, registarskim tablicama ili suspenzijom direktora Policije Kosova za region Sjever Nenada Đurića, nego je riječ o odbijanju njemačko-franuskog prijedloga.

„Radi se samo o odbijanju prijedloga Pariza i Berlina. Sada treba da kamufliraju to odbijanje Evrope, odnosno Evropske unije, tijesnu saradnju koju imaju sa Kremljem i despotskim predsjednikom Putinom i u tu svrhu koriste one sa Kosova koji još uvijek nastavljaju da ih slušaju, pripadnike različitih ilegalnih struktura”, kazao je Kurti.

Srbija je, kazao je Kurti, jasno zaintresovana da sabotira dijalog i svaki sporazum, a put koji je izabrala je saradnja sa kriminalnim grupama na sjeveru Kosova koje su prijetnja građanima i bezbjednosti na Kosovu. Po njegovim riječima, ti napori će biti neuspješni, jer je Kosovo jaka demokratska država, svrstana uz Evropsku uniju, Sjedinjene Države i NATO.

Premijer Kosova je kazao da se rad i pružanje usluga kosovskih institucija nastavlja, bez obzira na nastalu situaciju, te da institucije ostaju posvećene vladavini prava, pravima manjina, miru i bezbjednosti. Takođe je kazao da se nastavlja sa procesom preregistracije tablica, uz finansijske olakšice, kao i sa ostalim mjerama na primjeni novog režima tablica.

Naveo je da Srbija nastavlja da Srbe predstavlja kao žrtve, a u stvari ilegalne kriminalne grupe su te koje pale vozila sa RKS tablicama i “nijedan Srbin nema sumnje u to”.

Kurti je kazao da bojkot nije rješenje i da institucije nemaju alternativu.

“Zato pozivam sve srpske građane, nemojte ni da bojkotujete ni da napuštate kosovske institucije, jer su one javne usluge svim građanima, uključujući i Srbe. Ne podliježite političkim manipulacijama i geopolitičkim igrama. Srbija konstantno pokazuje da nije zainteresovana za integraciju Srba na Kosovu i želi da minira naše demokratsko Kosovo”, kazao je Kurti.

Ministar Svečlja je kazao da je trenutno situacija mirna i da je Kosovo posvećeno obezbjeđivanju javnog reda. Kazao je da su akcije policije bile protiv kriminala i šverca, a ne protiv srpske zajednice.

„Nijedna akcija policije na Kosovu nikada nije bila usmjerena protiv bilo koje etničke grupe, kako se propagiralo da je protiv srpske etničke grupe“, naglasio je Svečlja.

Kazao je da je do sada primljeno 578 ostavki policajaca iz srpske zajednice iz regona Sjever.

Deset poslanika Srpske liste danas je zvanično predalo neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se u subotu svi srpski predstavnici povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na sjeveru Kosova. Takođe, više stotina policajaca, sudija, tužilaca i administrativnih radnika srpske nacionalnosti danas su od ranih jutarnjih sati dolazili u policijsku stanicu, sudove i tužilaštva gdje su izvršili primopredaju dužnosti, a prethodno su ostavke podnijeli pisanim putem.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče “jednostrane i protivpravne odluke” o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

(Vijesti.ba)

Back to top button