BH.DRAGULJ IZ DIJASPORE: Džeko uskoro dobija zamjenu, mladi Ćosić nastavlja briljirati, Kodro će uskoro biti na slatkim mukama!

U švicarskom nogometu omladinaca postoji jedan veliki talenat koji ima bh.korijene i o kojem ćemo sigurno još čuti. Senad Ćosić nam dolazi iz Yverdona, a vuče korijene iz Bosne i Hercegovine tj.iz Bratunca. On je rođen 2007.godine i mnogi koji ga poznaju predviđaju mu blistavu karijeru.

Trenutno igra za FCS Neuchâtel Xamax. Prošao je sve omladinske selekcije te je trenutno član kantonalne selekcije. Kaže da je s velikom radošću primio poziv mlade bh.reprezentacije te konačno nastavio da sanja san tj.da jednog dana bude novi Ibišević ili Džeko. Nedavno je dres Lozane promjenio dresom Neuchâtel Xamaxa te na debiju za istoimeni klub postigao gol, baš protiv ekipe Lozane u kojoj je s velikim uspjehom nastupao i prošle sezone.

Mladi stručnjak Admir Raščić ovih dana okuplja najbolje i najtalentovanije klince iz BiH i dijaspore. U planu su veoma bitne pripreme za kvalifikacije u mjesecu oktobru. Među njima ima mnogo interesantnih imena, a ponovo je poziv dobio talentovani Senad Ćosić. Poziv švicarskog saveza je stigao, no Ćosić se zahvalio te s ponosom prihvatio da obuče dres, kako on to kaže njemu najdraže BiH!
Već dobro poznato ime mladi talenat je osvajao naslove i mnogi su pisali o njemu, ove godine je napustio redove akademije u Lausanne i prešao u Akademiju FCS Neuchâtel Xamax gdje je već nastupao u selekciji M-17, te s 2 pogodka pokazao svoj potencijal, a jedan baš protiv starog kluba iz Lozane.

Sa veoma dobrom fizičkom spremom i građom , Senad je idealan igrač za više pozicija. Ima jak šut, sa obje noge. Pored nezavidne tehnike, Senad posjeduje urođenu brzinu, pa 100 metara pretrci za samo nekoliko sekundi, što ne mogu ni neki fudbaleri sa dugogodišnjim igračkim stažom. Senad igra na poziciji napadača, po potrebi je i lijevo krilo, veoma jakog karaktera. Osvojio je mnogobrojne turnire gdje je pokupio epitete najboljeg igrača raznoraznih turnira širom Švicarske.

Iako nove generacije odrasle u dijaspori sve učestalije Bosnu i Hercegovinu ne osjećaju previše bliskom i svojom, čini se kako reprezentacija BiH još uvijek ima značajan izvor igrača u talentovanim mladićima koji su odrasli van granica domovine.

Generacija koja se 2014. plasirala u Brazil dobrim je dijelom bila oslonjena na igrački kadar stasao od Amerike i Kanade pa do Njemačke i Nizozemske, pa je to podsjetnik koliko ozbiljno treba raditi na obuhvatanju izvora igrača van BiH.

Švicarska važi za jednu u nizu talentovani momaka koji dolaze sa prostora bivše YU, takođe naš podrinjac Senad je također jedan u nizu. Senadovi roditelji dolaze iz mjesta Blječeva kod Bratunca, a dugi niz godina žive i rade u Švicarskoj. Senad je takođe dobijao znakove od mlađih selekcija Švicarske reprezentacije, ali slušao je srce te izabrao domovinu svojih roditelja. Selektor Admir Raščić je dobio respektabilno pojačanje u napadu.

Da se razumijemo, nije lako pronaći našeg mladog i nadarenog igrača u zemljama na zapadu. Opet, naši ljudi su uz pomoć Saveza još prije nekoliko godina napravili sustav selekcioniranja i dovođenja igrača na turnire u BiH, uz preporuke selektorima mlađih vrsta. Upravo je je Senad Ćosić neko ko će akoBogda ostaviti dubok drag u dresu voljene nam reprezntacije.

Dijaspora, ona nogometna, još nam živi,. Možda nas i spasi!

Autor: M. Mehmedović

Back to top button