Udruženje “Moja adresa” Srebrenica poziva Vas da prisustvujete izvedbi performansa “Cvijet istine i nade”

U okviru Programa obilježavanja 11. jula 1995. godine 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida i Udruženje “Moja adresa” Srebrenica poziva Vas da prisustvujete izvedbi performansa “Cvijet istine i nade”, koji ćemo upriličiti 20. septembra 2023. godine sa početkom u 18:30 sati na Trgu preko puta Vijećnice u Sarajevu.

“Cvijet istine i nade” predstavlja sasvim jedan novi izražaj i doživljaj genocida počinjen nad Bošnjacima zaštićene zone UN Srebrenica. Intencija je da se kroz simbolički interakcionizam iznova oživi i sačuva sjećanje i istina na nevino ubijene “cvjetove” uz nadu da se nikom i nikad ne ponovi genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN Srebrenica. Cvijet istine i nade je javna manifestacija kroz koju će umjetnici različitih profila poslati poruku u svijet da “Cvijet” ne gubi istinsku ljepotu ako ga neko oskrnavi i uništiti. Istina je sveta dužnost, istina je mjera, istina je paradigma, istina je obaveza nas živih… Istina je Srebrenica.

Nada je motiv života, nada je pogled u pravedniju budućnost… Nada je molitva da ćemo se sresti na mjestu pravde i istinske ljubavi.

Vaše prisustvo uveličat će ovaj, za nas značajan događaj, ali će i značiti nastavak zajedničkih nastojanja ka budućnosti u kojoj se ovakvi zločini nikada neće ponoviti.

Back to top button