Minimalna plata od 1000 KM – (Ne)moguća misija

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović najavio je danas da će Federacija BiH od 1. januara imati najveću minimalnu plaću u regiji.

– Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. 1. 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu plaću u regiji u iznosu od 1.000 KM, imat ćemo najniže opterećenje na rad ili plaću u iznosu od 28 posto što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja – rekao je na konferenciji Vojin Mijatović.

S druge strane, predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović kaže da je minimalna plata od 1000 KM pod ovim uslovima kakvi danas jesu – neodrživa i nemoguća misija.

– To bi zaista imali najmanje 50-60 hiljada radnih mjesta manje, ali ako pogledamo to u paketu, da upakujem skupa sa smanjenjem doprinosa, skupa sa nekim drugim podsticajima – mislim da je to nešto što bi se moglo dostići. Naravno, i tu bi trebalo predvidjeti neke izuzetke u različitim slučajevima, ali mislim da je to nešto što bi se moglo dostići, kaže Smailbegović.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kaže da je Vlada pri kraju sa setom zakona fiskalne reforme.

– U ponedjeljak bi trebali da imamo sesiju završnih sastanaka radne grupe, da to uobličimo u prijedloge. Uglavnom su rješenja završena – radimo na tehničkim rješenjima. Imali smo već jedan sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca gdje smo im otprilike rekli u kom pravcu idemo, gdje su i oni upoznati oko tih detalja i moram reći da su jako pozitivno reagovali na to. Naravno, to je tek prvi korak, kad mi završimo moramo onda napraviti sastanak i sa predstavnicima socijalnih partnera, zvaničan sastanak sa Udruženjem poslodavaca, sa sindikatima, sa zajednicom opština i gradova. Naravno, da upoznamo medije i onda da idemo prema Parlamentu. Bez rješenja u Parlamentu, bez usvajanja zakonskih rješenja Vlada ne može praviti nikakvu konkretnu reofrmu, naglasio je Nikšić.

On je pojasnio da su to stvari koje tek predstoje.

– Tiču se Zakona o porezu na dohodak i doprinosima, tiču se minimalne plate, tiče se onoga što cijenimo jako, jako važnim i za šta će nam trebati više vremena nego za ova zakonska rješenja, a to je pitanje uvođenja online fiskalizacije da spriječimo sivu ekonomiju, da spriječimo ovo što imamo sada, nekakvo crno tržište, neplaćanje poreza. Tako da, sve je to jedan sveobuhvatan paket koji treba u narednom periodu da riješimo kako bi stvorili bolji i povoljniji ambijent za poslodavce, kvalitetniju zaštitu radnika i njihovih prava, rekao je Nikšić i konstatovao da je činjenica da ostajemo bez stručne radne snage.

(Vijesti.ba)

Back to top button