Naučnici otkrili koja aktivnost je najbolji lijek za depresiju

Trčanje bi moglo da bude jednako učinkovito u liječenju depresije kao i lijekovi, pokazala je revolucionarna studija koja bi mogla radikalno promijeniti način na koji se liječe oboljeli od depresije. Istraživači su otkrili da trčanje ima više koristi za fizičko zdravlje pojedinca nego antidepresivi, koji su s vremenom imali blago negativan učinak.

Independent izvještava da je studija uporedila učinke antidepresiva i trčanja na anksioznost, depresiju i cjelokupno zdravlje više od 140 pacijenata, piše portal index.hr.

Iako obje stvari imaju dobrobiti, 16-nedeljni režim trčanja poboljšao je fizičko zdravlje pacijenata, dok su antidepresivi doveli do nešto lošijeg fizičkog stanja. Ipak, većini učesnika bilo je lakše da uzimaju lijekove nego dosledno da slijede fitnes režim.

Pacijentima je data mogućnost da 16 dana uzimaju antidepresive ili da 16 nedjelja učestvuju u grupnoj terapiji trčanjem. Njih 45 odabralo je lijekove, a 96 trčanje dva do tri puta nedeljno po 45 minuta. Istraživači kažu da su članovi grupe koji su odabrali antidepresive bili malo depresivniji od članova grupe koji su se odlučili za trčanje.

Na kraju ispitivanja polovina učesnika u obje grupe pokazala je poboljšanje simptoma depresije i anksioznosti, ali grupa koja je trčala imala je i bolje rezultate u pokazateljima fizičkog zdravlja poput krvnog pritiska, rada srca i težine. S druge strane, grupa koja je uzimala antidepresive pokazala je blago pogoršanje ovih metaboličkih parametara, navodi se u studiji.

„Antidepresivi uopšteno imaju lošiji učinak na tjelesnu težinu, varijabilnost otkucaja srca i krvni pritisak, dok je terapija trčanjem dovela do poboljšanih rezultata na opštu kondiciju i otkucaje srca“, rekla je dr Peninks.

Iako je utvrđeno da su antidepresivi sigurni i učinkoviti, djeluju na većinu ljudi, naučnici pozivaju na proširenje arsenala liječenja primjenom terapije vježbanjem.

Back to top button