Izraelski službeni nalozi brišu video objave zbog vlastite nekonzistentnosti

Nalozi na društvenim mrežama koji pripadaju Državi Izrael i izraelskom ambasadoru u SAD-u izbrisali su video objave u kojima se tvNa snimku je prikazana baraža ispaljenih raketa, pri čemu se činilo da je jedna skrenula sa kursa u silaznoj putanji, nakon čega je uslijedio bljesak očigledne eksplozije.

Oba naloga su uredila svoje objave nakon što je Aric Toler, novinar tima za vizuelna istraživanja New York Timesa, doveo u pitanje vremenske oznake na videu.

Te vremenske oznake pokazuju da je video snimljen najmanje 40 minuta nakon što je eksplozija u bolnici prvi put javno objavljena, rekao je Toler.

Nije jasno da li je video uklonjen sa izraelskih naloga na X kao rezultat Tolerove analize.

Oba izraelska računa zadržala su originalni tekst u svojim objavama nakon uređivanja, koja je ponovila prethodnu izjavu izraelske vojske da je napad na bolnicu rezultat rakete izvan kursa koju je lansirala grupa ISIL (ISIS).

Tolerov tweet:

Izraelski novinar Hanaya Naftali je objavio da je IDF pogodio “bolnicu u Gazi gdje se kriju teroristi Hamasa”. Nedugo zatim, obrisao je cjelokupan tweet. Naftali blisko sarađuje s uredom izraelskog premijera.

Izraelske zračne snage pogodile su bolnicu Al-Ahli Arabi u centru Gaze, saopštile su palestinske vlasti. Prema najnovijim informacijama palestinskog ministarstva zdravstva, broj mrtvih je prešao 500.

n1

Back to top button