Posjetili smo Fatu Orlović: Lijepo mi je sad, mirna sam

Fata Orlović iz Konjević Polja kod Bratunca postala je poznata javnosti prije više od 20 godina kada je započela borbu za uklanjanje pravoslavne crkve iz njenog dvorišta. Iako je proces dugo trajao, Orlović se uspjela izboriti da se crkva ukloni ispred njene kuće.

Danas sama živi u Konjević Polju, a nedavno je uspjela obaviti i hadž. U njenom domu u Konjević Polju, posjetila ju je i ekipa Vijesti.ba.

Kaže da je dobrog zdravlja i da su zdravstveni problemi iza nje.

„Dobro je hvala Bogu. Što sam ikad tražila od Allaha, dao mi je. Sad mi je najpreče da sam zdrava, a jesam.“ – priča nam nana.

U Konjević Polju danas živi sama, a kćerka Hurija koja živi u Srebreniku, redovno je posjećuje.

„Dođe mi Hurka često, obavi mi kupovinu, a ostalo ja sve mogu. Čak sam i posijala baštu ali slab je urod ove godine jer nisam ni bila kod kuće kad je trebalo okopavati i zalijevati, bila sam na hadžu.“ – dodaje nana Fata.

Dok sa balkona kuće gleda avliju u kojoj je bila crkva, za čije izmiještanje se borila dvije decenije, priča da je tek sad mirna.

„Nije meni crkva smetala, a smetalo mi je što oni hoće protiv moje volje da ona ovdje bude. E neće. Ne bih dala ni da je džamija, i nju bih srušila. Ako se inatite i ja sam se zainatila. Kažu meni ljudi, Fato ti si državu pobijedila. Za svoje se borim do smrti, drago mi je da sam doživjela da izmjeste crkvu i da sad gledam na cestu bez ikakvih smetnji.“ – priča u dahu.

Iako bi mogla živjeti kod kćerke, koja joj nudi da doseli kod nje u stan, Fata ne želi. Na svom joj je, kaže, najljepše.

„Nikud ja neću, tu sam gdje sam. Lijepo mi na mojoj zemlji, na mojoj avliji. Kahvu ispečem sebi i popijem i napolju često.“ – završava ova hrabra žena.

(Vijesti.ba)

Back to top button