Američki Senat blokirao slanje pomoći Ukrajini i Izraelu

Paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara blokirali su republikanci u američkom Senatu koji ustrajavaju na strožijim mjerama za kontrolu imigracije na granici SAD-a s Meksikom.
Za paket pomoći glasalo je 49 senatora a 51 protiv, što znači da mjera vrijedna 110.5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu od 100 članova kako bi se otvorio put za početak rasprave.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer također je glasao protiv kako bi mogao podnijeti prijedlog za ponovno razmatranje. Nakon glasovanja, demokrat Schumer je rekao da je to “ozbiljan trenutak koji će imati trajne posljedice za 21. stoljeće”, riskirajući pad zapadne demokracije.

– Nemojte griješiti, današnje glasanje dugo će se pamtiti. Historija će biti strogo suđena… ne možemo dopustiti Putinu da pobijedi, rekao je Biden ranije u obraćanju u Bijeloj kući.

Grupa demokrata iz Senata sazvala je konferenciju za novinare kako bi tvrdila da bi blokiranje zakona poslalo poruku i protivnicima i saveznicima SAD-a da Sjedinjene Države ne stoje uz svoje međunarodne partnere.

(Vijesti.ba)

Back to top button