Pravoslaviziranje prostora lokalne administracije u Srebrenici

Od oko 420 učenika Osnovne škole u Srebrenicu, njih 315 su učenici bošnjačke nacionalnosti. Za sada.

Piše: Almasa Hadžić

Teško da igdje u svijetu, na mjestu gdje su počinjeni najteži ratni zločini a posebno gdje je počinjen genocid, postoje politički i vjerski predstavnici, nasljednici ideologije koja je osmislila i počinila zločin genocida, koji tako predano ustrajavaju u dokazivanju svog ideološkog back grounda, kao što je to u Srebrenici.

Teško iko normalan može ostati ravnodušan – da li da se smije, da li da plače, ili, jednostavno da strahuje od stanja psihe srpskih političkih i vjerskih predstavnika u Srebrenici – gledajući ih kako osvještavaju zidove, stolove i stolice, vješaju pravoslavne ikone u kancelariju u kojoj će sjediti novoizabrani zamjenik načelnika Srebrenice Momčilo Cvjetinović, a sve da bi pokazali kako je prostor u kome će do narednih izbora sjediti, jednostavno, pravoslavni grunt.

Evo što je Cvjetinović bio član Ratnog predsjedništva Srebrenice na koje ga je postavio ratni zločinac Radovan Karadžić, evo što je u vrijeme činjenja genocida bio “na raspolaganju” drugom osuđeniku za genocid Ratku Mladiću (priča da je bio novinar!), što je svih prethodnih godina bio propagator i sljedbenik politike partije koja je osuđena za genocid, evo što je sa svojom stranačkom hajdučijom oteo funkciju zamjenika načelnika, ali…

Zar je zaista moguće da je ideja zločinca Mladića o “srpskoj Srebrenici” metastazirala u psihi srpskih predstavnika u vlasti u Srebrenici do te faze pa im se i kancelarije lokalne administracije u kojim bi trebali raditi za interese svih stanovnika ove općine, bez obzira na vjeru i naciju, ukazuju kao, napokon, osvojeni svijet pravoslavlja, a na čijim temeljima je prije 28 godina počinjen genocid nad tamošnjim Bošnjacima.

Strašno!

Šta bi se, naprimjer, dogodilo, da je otjerani zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić, prije nego što je svojevremeno ušao u kancelarij u kojoj su danas pravoslavne ikone ustoličile Cvijetinovića, u istu doveo glavnog imama Srebrenice Damir ef. Peštalića kako bi proučenim ajetima iz Kur'ana ozvaničio njegovo postavljenje na funkciju.

Najprije bi Hamdiju, ni malo ugodnim porukama zasuli sami Bošnjaci Srebrenice, a i Damir-efendija, sigurno, ne bi ostao pošteđen, obzirom da bi mu se uglas prigovorilo da zgrada općine “nije džamija” , a nije ni crkva.

Naravno, tako nešto ne bi se moglo ni dogoditi jer je, do sada, svaki predstavnik Bošnjaka u lokalnoj vlasti u Srebrenici, znao pravila ponašanja uposlenika u institucijama države, a o predstavnicima Islamske zajednice, posebno u Rs-u, da i ne govorimo.

Kancelariju novopostavljenog zamjenika načelnika Srebrenice Momčila Cvjetinovića, danas je “posvetio”, a ko drugi, do lokalni paroh Aleksandar Mlađenović. To je onaj sveštenik što godinama, uz molitve “svetom vodicom” škropi srebreničke ulice, domove kulture, kafane, partijska sjedišta (škropio je i zgradu sjedišta lokalne SDA!), škole itd…

To je onaj sveštenik čije će poslanstvo, umjesto pokazivanja pijeteta prema žrtvama genocida čije su ubijanje 1995. godine blagosiljali, upravo, sveštenici crkve kojoj pripada, biti upamćeno po organiziranju četničkih orgijanja u lokalnoj crkvi, širenju mržnje, nacionalističkim uvredama itd.

A nikako po širenju vjerske tolerancije i gradnji povjerenja i pomirenja između Srba i Bošnjaka u Srebrenici.

Možda je Cvijetinović koji je ikonama, danas, u zgradi općine Srebrenica, ogradio svoj srpsko-pravoslavni prostor pokušao zaplašiti srebreničke Bošnjake da je općina Srebrenica, zaista “srpska Srebrenica” kako je to svojevremeno najavio zločinac Ratko Mladić, ali nije računao na jednu “sitnicu”.

Od oko 420 učenika Osnovne škole u Srebrenicu, njih 315 su učenici bošnjačke nacionalnosti.

Za sada.

Politički.ba

Back to top button