Studentica Selma Demirović stvara most između urbanog i ruralnog: Selo je ključna karika u izgradnji održive budućnosti

Moja inicijativa povratka mladih u ruralna područja ima za cilj da motivira mlade da prije svega ostanu u ovoj državi, da pokrenu neki vlastiti biznis

Selma Demirović, studentica turizma u Mostaru, osnovala je pokret koji ima za cilj da potakne mlade na povratak na selo te na taj način stvara most između urbanog i ruralnog života. Njen angažman, kako je istakla za „Avaz“, usmjeren je prema revitalizaciji sela i poticanju mladih na povratak u ruralna područja.

Ojačati privredu
– Selo vidim ne samo kao dio prošlosti već i kao ključnu kariku u izgradnji održive budućnosti. Moja inicijativa povratka mladih na selo ima za cilj da motivira mlade da prije svega ostanu u ovoj državi, da se smanji odlazak u inozemstvo, da pokrenu neki vlastiti biznis da bi se smanjila nezaposlenost. Time bismo, također, ojačali našu privredu te smanjili uvoz hemijski tretiranih proizvoda – kazala je Demirović.

Naglasak je, dodala je, na poticanju mladih na zdraviji način življenja u svakom aspektu te da život na selu ima iste mogućnosti kao život u gradu, čak i veće benefite.

– Ideja potječe od mog porodičnog biznisa, gdje od djetinjstva pravim eko-proizvode od voća te sam veliki ljubitelj prirode, planinar i ronilac i želim da osvijestim građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša – istakla je Demirović.

Ovo je vrijeme, kazuje, kada se ruralna područja suočavaju s izazovima depopulacije i gubitka tradicije, a mladi to mogu spriječiti. Kako je navela, selo nudi brojne mogućnosti, a jedna od njih je i razvoj turizma.

Potencijali BiH
– Moji planovi za budućnost su razvoj seoskog turizma, što me i inspiriralo da upišem studij turizma. Naša zemlja ima nevjerovatne mogućnosti za razvoj tog vida turizma, ali su nedovoljno iskorištene. Želim da maksimalno iskoristim i promoviram na najbolji mogući način potencijale koje naša država ima za razvoj seoskog turizma – ističe Demirović.

Sela, dodaje, često kriju nevjerovatne priče, tradicije i prirodne ljepote koje treba dijeliti s posjetiocima. Kroz autentična iskustva seoskog turizma turisti imaju priliku učiti o tradicijama, uživati u lokalnoj kuhinji i doprinositi ekonomiji i razvoju sela.

Pozitivne promjene
Selma ne samo da sanja o boljoj budućnosti nego hrabro poziva mlade da se pridruže njenom pokretu. Ona vidi mlade i kao buduće stanovnike sela i kao kreatore pozitivnih promjena koje će oblikovati zajednicu. Selma je primjer da snovi i strast mogu postati pokretači stvarnih promjena. Njeno zalaganje za promociju eko-proizvodnje, očuvanje ruralnih vrijednosti, samoodrživ razvoj i razvoj seoskog turizma postavljaju temelje za inspiraciju i akciju.

Prema njenim riječima, mladi su ključni igrači u izgradnji mostova između prošlosti i budućnosti, a Selma je spremna da predvodi tu putanju.

Back to top button