Predramazanski susret muftije Fazlovića s učenicima i profesorima Behram-begove medrese Tuzla

Tradicionalni predramazanski susret muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića s učenicima i profesorima Behram-begove medrese održan je u utorak, 5. marta 2024. godine.

Muftija Fazlović je u obraćanju učenicima i učenicama istakao značaj i misiju Behram-begove medrese. Ova škola ima dobar status a za to su zaslužni njeni učenici i profesori, kazao je muftija, te je učenicima uputio nekoliko savjeta pred nastupanje mjeseca ramazana.

– Naše pripreme za ramazan su višestruke ali je najvažnija priprema u našim dušama. Vi ste mladi i na Pravom putu ste, hvala Bogu. Budite Allahu, dželle šanuhu, zahvalni na tome. Zahvaljujete Mu svojim riječima ali i djelima. Radujte se ramazanu i ibadetu posta. Hvala Bogu, naša omladina posti i u velikom broju je potpuno identificirana sa svojim ibadetima, svojom vjerom. Budite ustrajni u postu i takvaluku. Takvaluk je brana od svega što čovjeku ne dolikuje, kazao je muftija Fazlović, te je pozvao mlade da tokom ramazana budu aktivni u svojim džematima.

Isti dan, muftija Fazlović se obratio muderrisima Behram-begove medrese. Govorio je o važnosti njihove misije u ovoj školi, džematima i društvu općenito. Muftija se posebno zahvalio profesorima ove medrese na njihovoj angažiranosti tokom mjeseca ramazana. Naglašeno je da će ova dugogodišnja dobra praksa biti nastavljena i ove godine.

Direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić se zahvalio muftiji Fazloviću na obraćanjima, naglasivši da su ona svake godine pred ramazani-šerif važan poticaj profesorima i učenicima ove škole.

Učenici i učenice, profesori i profesorice Behram-begove medrese i ove godine će kroz različite programe biti uključeni u ramazanske aktivnosti na području cijelog Muftiluka tuzlanskog. Profesori održavaju predavanja za džematlije i džematlijke, te prate i pomažu aktivnosti učenika. Pored redovne ramazanske prakse, učenici Behram-begove medrese realiziraju i poseban projekat “Autobus prijateljstva”. Zajedno sa svojim profesorima oni obilaze džemate na području Muftiluka tuzlanskog gdje se uz iftar i poseban program (učenje Kur’ana, ilahije i kaside, recitiranje odabranih tekstova) upoznaju i druže s mladima.

Back to top button