Novi atak na kuću povratnika Nedima Salaharevića iz Vlasenice

Nedim Salaharević je jučer u popodnevnim satima posjetio svoju porodičnu kuću u Vlasenici kako bi preuzeo ključ od majstora koji je izvodio građevinske radove. Prilikom ulaska u dvorište primijetio je srušenu ogradu…


“Prišao sam ogradi i vidio da je drveni stup koji je bio čvrsto ukopan u zemlju izvučen i taj dio ograde srušen. Dio srušene ograde nalazi se u dijelu dvorišta koji graniči sa parkingom. Provjerio sam ostale stupove i bili su čvrsti i ukopani jer sam prije napustio kompletnu ogradu. Odmah sam posumnjao da su drveni stub i ograda namjerno oboreni i da je smeće namjerno razbacano po cijelom dvorištu, jer su kontejneri u neposrednoj blizini“, kaže Salaharević i nastavlja:

“Neprijatno me iznenadilo kada mi je majstor rekao da su ulazna vrata kuće više puta otvarana, te da ih ponovo zaključava. Vidio sam otiske od udaraca na vratima, a kada sam ušao u kuću osjetio se nepodnošljiv smrad. U kući je obavljao nuždu i u toaletu i u hodniku. Staklena vuna koju sam kupio za rad po kući bila je isjeckana i razbacana po sobi. Pozvao sam službenike PS Vlasenica koji su sačinili službenu zabilješku”.

Podsjećamo, prilikom nedavne Salaharevićeve posjete rodnoj kući, ispred stepenica ga je dočekala posječena košarkaška lopta. https://tvpodrinje.com/2023/09/25/vlasenica-u-dvoriste-kuce-salaharevica-bacena-isjecena-kosarkaska-lopta/

Sve se to dešava, mislimo na rezanu loptu i provalu u kuću, nakon što je Nedim Salaharević svjedočio u Sudu BiH u predmetu protiv Maneta Đurića i drugih, odnosno sadašnjeg načelnika Miroslava Kraljevića, koji je po mnogima gospodar života i smrti u Vlasenici.

“Sve ovo što otkrijem, vjerovali ili ne, daje mi snagu da istrajem u onome što sam zacrtao. I odlučio sam da obnovim svoju rodnu kuću, da postavim novu ogradu, da postavim korpu za uspomenu na mog brata Edina i muzej-sobu u kući. Niko me neće zaustaviti na putu. Moram ovo napomenuti. Kuća je prazna dvije godine i nikada nije bilo provala. Od kada sam svjedočio na Sudu BiH, dočekala me je izrezana lopta, a sada i rušenje ograde i provala u kuću. Šta je sledeće? Znam! Slijedi renoviranje moje kuće, sviđalo se to nekome ili ne, i sve navedeno, a da budem iskren, jedva čekam da stavim korpu na mjesto gdje je i bila. Ubuduće, budite sigurni, neće ulaziti u moje dvorište kao u proljeće i ljeto 1992. godine”, odlučan je Salaharević.

U Vlasenici je ubijen svaki sedmi Bošnjak, a ubijeni su Nedimov otac Muhamed i brat Edin, koji je bio juniorski košarkaški reprezentativac Jugoslavije. Vlasenica je grad u kojem vlada Miroslav Kraljević, također optužen za najmonstruoznije ratne zločine.

/Tuzlapress

Back to top button