Sud u Istočnom Sarajevu donio odluku: „Veliki Žep“ treba biti uknjižen odmah

Okružni sud u Istočnom Sarajevu donio je odluku po kojoj je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezna uknjižiti vojni objekt „Veliki Žep“ kod Han-Pijeska kao vlasništvo države. Rok za izvršenje je odmah, ali je vjerovatno ovo stvar koja će se morati riješiti politički, kazali su nam u Pravobranilaštvu BiH.

Sud BiH je presudama 2015. i 2016. godine naložio da „Veliki Žep“ bude uknjižen na BiH, na što je RS uložio apelaciju koju je ove godine Ustavni sud BiH odbio kao neosnovanu. S obzirom na to da je Republička uprava odbila provesti knjiženje, Pravobranilaštvo BiH je pokrenulo upravni spor po kojem je Sud u Istočnom Sarajevu nedavno odlučio.

– Upravni spor nema roka. To je odmah izvršno. Čak i ako je Republičkoj upravi u presudi data mogućnost žalbe, žalba ne odlaže izvršenje. Iz Uprave nam još ništa nisu odgovorili – kazao je Mlađen Mandić, pravobranilac BiH.

Mandić: Svoje završili

Istakao je da je Pravobranilaštvo završilo svoj dio pravnog posla, a šta će se dalje desiti, zavisi od Republičke uprave i Ministarstva odbrane BiH, koje, dodao je, može podnijeti krivičnu prijavu ako Uprava opet odbije uknjižiti „Veliki Žep“ na državu.

Inače, knjiženje ove imovine na državu bitan je korak ka aktiviranju MAP-a.Avaz

Back to top button