Vučić iznevjerio Dodika: Deklaracija još nije usvojena, a hoće li – ne zna se

Pompezno najavljivana Deklaracija o opstanku srpskog naroda, koju su 15. februara zajednički trebale predstaviti Republika Srbija i bh. entitet Republika Srpska, po svemu sudeći, neće biti usvojena u skorije vrijeme.

Vučić čeka signal iz međunarodne zajednice FOTO: ARHIV Vučić čeka signal iz međunarodne zajednice FOTO: ARHIV
Premijerka RS-a Željka Cvijanović prije nekoliko dana izjavila je kako će Deklaracija o opstanku srpskog naroda biti usvojena “uskoro, narednih mjeseci”, te da će ovaj dokument definirati na koji način će RS i Srbija nastupati i razvijati se “kao jedinstveni nacionalni korpus”.

– Mislim da ćemo imati uskoro, narednih mjeseci usvojenu Deklaraciju, a to će biti aneks o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Republike Srbije, koji će definisati na koji način, zajednički, kao jedinstven nacionalni korpus, sa namjerom očuvanja identiteta i jačanja veza, treba da nastupamo i razvijamo se zajedno u budućem periodu – pojasnila je Cvijanović za Tanjug.

Dokument čije je donošenje najavljeno još prošle godine, trebalo bi da za cilj ima očuvanje identiteta srpskog naroda, sa akcentom na “zaštitu kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta”. Međutim, već sama najava o budućoj Deklaraciji naišla je na osude dijela javnosti i političkih analitičara, koji su ovaj dokument unaprijed protumačili kao svojevrsni produžetak zloglasnog Memoranduma SANU. Za to su umnogome zaslužni i sami idejni tvorci Deklaracije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, koji su od samog početka imali potrebu objašnjavati kako Deklaracija nije nikakav “neprijateljski” čin prema bilo kome, već samo aneks Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Srbije i RS-a, kreiran u najboljoj namjeri i komšijskom duhu.

Nakon što je Vlada RS-a odobrila radnu verziju tog dokumenta na kojem su, kako je rečeno, radili timovi stručnjaka koje su izabrali službena Banja Luka i Beograd (koji su to stručnjaci i iz kojih oblasti – ne zna se), predsjednik RS-a Milorad Dodik s nestrpljenjem je najavljivao kako će Deklaracija biti usvojena i zvanično predstavljena 15. februara ove godine, na dan kada se obilježava Dan prvog srpskog ustanka i Dan državnosti Srbije. Vučić je, ipak, imao druge planove i odlučio prolongirati usvajanje Deklaracije do daljnjeg.

– Ja sam kriv što danas nije objavljena. Zamolio sam predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da nam dozvoli nekoliko dana ili sedmica, iako smo taj tekst odavno sačinili. Želio bih da dobijem širu međunarodnu podršku, a ne široku međunarodnu osudu – izjavio je Vučić tog 15. februara.

I dok su u Vladi RS-a već dali zeleno svjetlo, očigledno priželjkujući da se dokument koji će produbiti specijalne veze sa Srbijom usvoji bez odlaganja, Vučić oprezno ističe kako ne želi da tekst Deklaracije bude upućen u skupštinsku proceduru, niti Vladi Srbije, dok se ne konsultuje sa svim relevantnim političkim faktorima u Srbiji i međunarodnoj zajednici.

A upravo je na tom polju i “zapelo” kod usvajanja Deklaracije. Kako tvrde izvori iz Vlade Srbije, predstavljanje Deklaracije moralo je biti odloženo upravo pod pritiskom zvaničnika EU od kojih su stigli nimalo povoljni signali na vijest o ovom dodatnom “zbližavanju” RS-a i Srbije.

Vučić je, za sada još uvijek nezvanično, upozoren da usvajanje ovakvog dokumenta ne bi naišlo na pozitivne reakcije unutar međunarodne zajednice, a ni on sam, u skladu sa svojim sadašnjim kursom, ne želi da se zamjera Evropskoj uniji.

Negativne reakcije posebno je izazvala najava kako će od iduće školske godine učenici u osnovnim školama u RS-u i Srbiji izučavati isto gradivo iz tzv. nacionalne grupe predmeta, u koju spadaju srpski jezik, istorija, geografija i poznavanje prirode i društva. U skladu sa Deklaracijom, osnovci u Srbiji i RS-u učit će o tim predmetima iz istih udžbenika.

Šta je sve sadržano u tekstu famozne Deklaracije, niko još sa sigurnošću ne zna. Za sada je poznato da će u duhu tog sporazuma biti formirano Nacionalno vijeće za očuvanje identiteta srpskog naroda, koje bi trebali činiti predsjednici i premijeri RS-a i Srbije, patrijarh srpski i ministar vanjskih poslova Srbije.

U Deklaraciji se, između ostalog, navodi da “Srbija i RS njime nastoje čvrsto obavezati svoje državne organe, ustanove i organizacije da bi omogućili materijalne, društvene i političke uvjete za razvoj, očuvanje i njegovanje kulture i nacionalnog identiteta srpskog naroda”.

– Svrha donošenja sporazuma je zajedničko i organizirano djelovanje Srbije i RS čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacija srpskog naroda – istaknuto je u dokumentu.

– Očuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao njegovog matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne historije, njegovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obilježavanje nacionalnih praznika – piše u tekstu Deklaracije.

Jedan od autora Deklaracije je Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu. Avramović kaže da će kao aneks Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i RS-a ovaj dokument biti “pravno obavezujući, a ne spisak lijepih želja”.

– U osnovi, bavimo se pitanjem mehanizma praćenja ostvarivanja ljudskih prava i sloboda i očuvanja nacionalnog identiteta – rekao je neodređeno Avramović za “Večernje novosti”.

Izvor: Faktor

Back to top button