Trump naredio zračne udare na Siriju, Damaskom odjekuju eksplozije

Američki predsjednik Donald Trump u noći s petka na subotu objavio je da je započela vojna intervencija u Siriji.

Akcija je pokrenuta u znak odmazde za nedavni hemijski napad u Dumi, u okolini Damaska, za što zapadne zemlje optužuje režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

– Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara al-Asada. U toku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva – saopćio je Trump.

Još okom njegova obraćanja iz Damaska su počele stizati vijesti o snažnim detonacijama koje su potresle glavni grad Sirije.

– Spremni smo nastaviti s ovim odgovorom sve dok sirijski režim ne prestane koristiti zabranjene hemijske agense . rekao je Trump.

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku Asadu.

U Pentagonu se saopćili da se radi o “preciznim” i “ograničenim” napadima koji bi mogli biti okončani relativno brzo.

Ministar Matis je precizirao da se radilo o jednom udaru, te da se zasad ne planiraju dodatni napadi. On je kazao I da je u napadu iskorišteno dvostruko više projektila od lani, kada je ispaljeno 59 raketa Tomahawk.

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je da u akciji sudjeluju i britanske oružane snage napominjući da vojna sila trenutno nema učinkovitu alternativu. I francuski predsjednik Emmanuel Macron je potvrdio da oružane snage njegove države sudjeluju u napadima.

Prema informacijama BBC-ja, britanski borbeni avioni napali su vojnu instalaciju u blizini grada Homsa, u kojoj se navodno nalazi skladište hemijskog naoružanja ili materijala za njegovu izradu. Vijesti o snažnim detonacijama stižu i iz pograničnog područja između Libana i Sirije.

Agencije su prenijele da su u akciju, osim borbenih aviona, uključeni i brodovi koji su prema odabranim metama ispalili navođene krstareće rakete tipa Tomahawk.

U Damasku su se tokom noći, navodno, čulo najmanje šest snažnih eksplozija.

O napadima na sirijsku prijestolnicu izvijestila je i Asadova državna televizija. Asadova protuvazdušna obrana odgovorila je, kako je prneseno, uspjela je oboriti najmanje 13 krstarećih raketa, ali potvrde tih tvrdnji zasad nema.

Rusi su proteklih dana upozoravali da bi američka intervencija mogla dovesti do direktno američko-ruskog sukoba.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov ljutito je reagirao na vijest o zapadnim udarima u Siriji.

– Ignorirali su naša upozorenja, a rekli smo im da ovakvi potezi neće proći bez posljedica – izjavio je Antonov.

Sinoćnji napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Asada u sedmogodišnjem ratu u toj zemlji.

Izvor: Faktor/agencije

Back to top button