“Propao” sastanak o Izbornom zakonu, HDZ ne odustaje od Predsjedništva i posljednjeg popisa

Uprkos umjerenom optimizmu nakon posljednjeg sastanka predstavnika SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i HDZ-a BiH sa ekspertima Venecijanske komisije i predstavnicima međunarodne zajednice, da bi se uskoro moglo pronaći rješenje za provedbu presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, to se na današnjem sastanku nije dogodilo.


– Nažalost, nismo uspjeli u tome. Ko je tome kriv, neću govoriti. Neću govoriti detalje, zato da bismo ipak zadržali mogućnost da se u nastavku dogovorimo – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ko je kriv, da se zaključiti nakon obrazloženja novog neuspjeha kojeg je javnosti ponudila zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

– Nema dogovora jer se ne poštuju principi odluke Ustavnog suda, jer se insistira na popisu iz 1991. godine i jer se insistira na ustavnim odredbama koje su u ovom trenutku sporne. Mi smo podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH u odnosu na Ustav FBiH. Nema legitimnog predstavljanja ako se koristi popis iz 1991. godine i nema jedan iz svakog kantona. Mora biti proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH – izjavila je Krišto te dodaje:

– Na tome ćemo insistirati pa ako dođe do privremenih rješenja, dođe, a ako ne, Bože moj. Imamo svi odgovornost – poručila je Krišto.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je kazao da su razgovori bili detaljni, ali da rješenje nije bliže nego što je to bilo jučer.

– Postoje razlike između ovog, nazovimo ga bošnjačkog bloka, i naših kolega iz HDZ-a i mi ćemo se u narednoj sedmici ponovo naći u najboljoj namjeri da te razlike budu što manje – izjavio je Radončić.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić dodaje da je na današnjem sastanku sporno ono što je bilo i na ranijim, a odnosi se na poštivanje ustavnih odredbi.

Izvor: Faktor

Back to top button