Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, prisustvovao tradicionalnoj „Ćetenijadi“ u Modriči

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, večeras je, 26. januara 2019. godine, u Modriči prisustvovao tradicionalnoj, osmoj po redu „Ćetenijadi“ na otvorenom, koju organizuju udruženja iz ovih krajeva.

Ćetenijada je ove godine okupila ukupno dvanaest ekipa, među kojima su lokalne ekipe iz Tarevaca, Jakeša i Modričkog Luga, ali i ekipe iz Gradačca, Orašja, Gračanice i Brčkog.
Ćetenija je jedno od starih tradicionalnih bosanskih jela, poslastica, koja se pravi tokom zime na sijelima u bosanskim kućama. Posljednjih godina, u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine se organizuju ćetenijade takmičarskog karaktera, na kojima učestvuju mnogobrojne ekipe.

-Zadovoljstvo mi je večeras biti dio događaja koji njeguje našu tradiciju i kulturu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Uprkos snježnim padavinama i niskim temperaturama i činjenici da se ćetenijada održava na otvorenom, vi ste izdvojili svoje vrijeme kako bi pokazali bogatstvo bosanske kuhinje i tradicije. Uz druženje i radost, vi obavljate važnu ulogu, a to je da način pravljenja ove poslastice prenosite na mlađe generacije.
Posebno je važno organizovanje ovakvih događaja u sredinama u koje smo se vratili nakon rata, jer ovime pokazujemo da smo mi svoji na svome, da njegujemo svoju tradiciju i da ovdje želimo graditi svoju budućnost.

Svojim prisustvom želim da vam iskažem punu podršku u budućem radu, a očekujemo i od onih, čija je to obaveza, da snažnije podrže rad udruženja u ovom bh. entitetu koja njeguju našu tradiciji i promovišu naše najveće vrijednosti, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Back to top button