Vodostaj rijeke Bosne u Zenici u porastu, voda uništava sve pred sobom

Iako su prestale kišne padavine, problemi na području Zeničko-dobojskog kantona ne jenjavaju. Poplavljeni objekti, evakuacija stanovništva te saniranje štete još uvijek je u toku u brojnim mjestima.
Situacija je najgora na području Bistričaka i Nemile s obzirom da je zbog plavljenja podvožnjaka putna komunikacija s ovim mjestima u potpunosti obustavljena. Mještani se od jutarnjih sati bore s vodenom bujicom, a potoci i rijeke još uvijek nemaju tendenciju opadanja.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona u 14:00 sati izvršeno je novo mjerenje nivoa rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici i iznosi 440 cm. U 12 sati nivo je bio 390 cm. Rijeka Bosna se izlila na svim priobalnim zemljištima. Kiša je stala i prema informacijama sa terena rijeke su u stanju stagnacije.

Nazif Hodžić iz Nemile za Klix.ba je kazao kako ga sve podsjeća na poplave iz 2014. godine te da ne zna šta će biti s njegovom kućom.

“Nije samo moja kuća ugrožena, dosta kuća je poplavljeno, rijeka jednostavno nosi sve pred sobom. Poplavljeni su podvožnjaci, kuće, a plastenici koje smo dobili na ovom području su pod vodom. Ne znamo gdje ovo vodi i šta će biti s kućom. Od jutros smo zvali, tražili podršku mehanizacije, ali ništa”, govori Hodžić.

Šteta je zabilježena i u mjestu Hece kod Zenice gdje je vodena bujica oštetila dio kampa u kojem borave radnici Euroasfalta.

Šef projekta Faruk Madošević za Klix.ba je kazao kako je poplavljena kuhinja i dio kampa u kojem radnici žive tokom izvođenja radova te da se trenutno radi na uklanjanjaju materijala koji je nanijela bujica.


Bageri Euroasfalta pomažu lokalnom stanovništvu prevozeći ljude kroz vodene bujice.

Na području Zenice i Kaknja načinjena je najveća materijalna šteta u Zeničko-dobojskom kantonu. Mještani su zbog zakašnjele reakcije bili prinuđeni jedni druge nositi u rukama kako bi svi bili evakuisani.

Stanje je kritično i u Visokom gdje su bujične vode nastale izlijevanjem više potoka, u naseljima Moštre, Bradve, Radovlje i Liješeva, te je tom prilikom poplavljeno više stambenih kuća.

Sve raspoložive ekipe civilnih zaštita su na terenu te se radi na sanaciji štete.

Klix

Back to top button