ZA BOLJE VARENJE: 3 SAVJETA ZA DOBAR RAD CRIJEVA I JAČI IMUNITET

Tradicionalna medicina veliku važnost pridaje zdravlju digestivnog trakta, a sve je više i zvaničnih naučnih istraživanja koja ukazuju na značaj uravnotežene ishrane i održavanja normalne crijevne flore za sveukupno zdravlje.
Prema Ajurvedi, tradicionalnom vidu liječenja porijeklom iz Indije, ono što jedemo i pijemo može da hrani i jača naš digestivni trakt, ili pak da nepovoljno utiče na varenje. Pržena hrana, mesne prerađevine i veoma hladna hrana tako dovode do nesvarenih ostataka hrane u organizmu koji stvaraju toksine, i potom uzrokuju bolest.
Da bismo spriječili ovu pojavu treba da se pridržavamo nekih osnovnih načela:
Najprije treba jesti samo kada smo gladni. Između obroka takođe treba da prođe bar tri sata da bi se prethodni obrok uspio bolje svariti, piše Lepa&srećna.
Kada je riječ o izboru hrane, treba izbjegavati masnu i prženu hranu, ali i ledeno hladna jela i pića. Izbjegavajte da u okviru istog obroka kombinujete vruću i vrlo hladnu hranu ili piće.
Tokom pripreme jela koristite začine kao što su korijander, kurkuma, kumin (indijski kim), komorač ili đumbir, a bilo bi dobro da jednom dnevno popijete i šolju čaja od đumbira ili kumina.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Back to top button