Klub Bošnjaka pokrenuo proceduru zaštite vitalnog interesa

Klub delegata bošnjačkog naroda na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH proglasio je izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je u parlamentarnu proceduru dostavio Klub izaslanika hrvatskog naroda, štetnim po vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda.

Saopćio je to Halid Genjac, predsjedavajući Kluba delegata bošnjačkog naroda, s navodima da je izjavu potpisalo svih pet delegata bošnjačkog naroda.  – Razgovor se mora nastaviti i vjerujem da se može naći rješenje. Treba više volje za kompromisom i više vremena – naveo je Genjac.

On je rekao da bi bilo štetno za Bosnu i Hercegovinu na njenom vanjskom planu donošenje rješenja koja nisu u skladu i na tragu presuda Everopskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. – Postprijemna obaveza BiH u Vijeće Evrope je da uvažava principe i zahtjeve te međunarodne organizacije – rekao je Genjac.

Naglasio je i da nije prihvatljiv način i prijedlog izbora delegata u Dom naroda parlamenta FBiH, te je istakao kako su sporna i rješenja koja se predlažu kada je u pitanju način rješavanja Statuta Grada Mostara. Genjac je rekao kako se uvodi sistem izbora u Mostaru, odnosno kompenzacijski mandati i njihova raspodjela, koja je svojstvena samo za višečlane izborne jedinice što Grad Mostar nije.

Inače, razmatranje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH po hitnom postupku prihvaćeno je sa osam glasova za i to izaslanika u Klubu hrvatskog naroda (HDZ BiH, HDZ 1990, HSS) i dio delegata Kluba srpskog naroda (SNSD i DNS) te sedam protiv i to Klub delegata bošnjačkog naroda (SDA, DF, SBB) i dio Kluba srpskog naroda (SDS).Konačnu odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH donijet će Ustavni sud BiH.

Karamatić: Pozivanje na vitalni interes jednog naroda nije dobar put za BiH

Delegat Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mario Karamatić kazao je da pozivanje na vitalni i naconalni interes jednog naroda, gdje se drugom narodu osporava izbor legitimnih predstavnika, nije put kojim BiH treba ići.

To je danas izjavio novinarima nakon što  su na sjednici Doma naroda PSBiH delegati Doma naroda prihvatili zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. Nakon toga je Klub delegata bošnjačkog naroda pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

U skladu s procedurom, imenovana je tročlana Komisija koja bi u roku od pet dana trebala pokušati riješiti to pitanje, u suprotnom predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH koji će po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost predmeta.

Po Karamatiću, jedini put na kojem BiH može opstati i razvijati se je apsolutno uvažavanje drugih i dozvola da svako sebi bira predstavnika.Za Prijedlog Izbornog zakona koji je Hrvatski narodni sabor uputio u parlamentarnu proceduru rekao je da je rješavao izbor legitimnih predstavnika te je izrazio uvjerenje da će Ustavni sud presuditi da u njemu nema ništa štetno po bošnjački ili bilo koji drugi narod.

Hrvatski delegat je izrazio uvjerenje da će apelacija Kluba bošnjačkog naroda biti odbijena i da će se ponovo vratiti u Dom naroda na ponovno odlučivanje, odnosno na raspravu o zakonu i izglasavanje po hitnoj proceduri.

Za predsjedavajućeg Doma naroda Halida Genjca Karamatić je kazao da je majstor opstrukcije te da nije dao nijedan konstruktivan prijedlog za sva pitanja koja je nabrajao, kao što su presuda “Sejdić-Finci” ili presuda “Pilav”.Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Halid Genjac rekao je da Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona pokušava da riješi tri značajna pitanja u vezi s presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH – jedno pitanje je za izbor člana Predsjedništva s prostora Federacije BiH, drugo pitanje je rješenje Izbornog zakona za Mostar i treće, izbor delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta.

– U sva tri pitanja nailazimo na rješenja koja su štetna po bošnjački narod – istakao je.Kada je u pitanju Predsjedništvo, napomenuo je da Ustav BiH i Izborni zakon svojim odredbama krše Evropsku konvenciju za ljudska prava.

Mišljenja je da izmjene zakona u dijelu koji se odnosi za izbor Predsjedništva, bez rješavanja presude “Sejdić-Finci”, nisu prihvatljive te da bi, ukoliko bi bile prihvaćene, dovelo do štete za BiH, a to je štetno i za vitalni interes bošnjačkog naroda.Za pitanje izbora u Gradu Mostaru, kazao je da zakon ima tehničke nedostatke u pogledu uspostavljanja višečlanih izbornih jedinica  u Mostaru i kompenzacionih lista, što je suprotno Izbornom zakonu.- Formiranje izbornih područja u Mostaru mora biti dogovor i Srba i Hrvata i Bošnjaka, da bi se izbjegao inžinjering sračunat na dominaciji jednog naroda – rekao je Genjac.

Komentirajući izbor delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, kazao je da bi predloženo rješenje dovelo do toga da Bošnjaci iz Livanjskog, Posavskog i Zapadnhercegovačkog kantona ne bi mogli biti birani u Dom naroda, kao ni Hrvati iz Sarajevskog kantona, što predstavlja diskrimanciju ovih naroda.

Nović: Većina uopće ne funkcionira niti u Vijeću ministara niti u PSBiH

Šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) Sredoje Nović koji je glasao da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH ide u hitnu proceduru, mišljenja je da većina uopće ne funkcionira niti u Vijeću ministara niti u PSBiH.

– Potpuno je jasno da se ne želi ići nijedan korak naprijed, pogotovo kada je riječ o Izbornom zakonu, koji je jedan od ključnih zakona u BiH za izbore – naglasio je, dodajući da ovaj zakon nije savršen, ali da predstavlja korak naprijed.

Spomenuti zakon, smatra Nović, rješava pitanje izbora članova Predsjedništva, dodajući da odluka Evropskog suda u vezi s implementacijom presude “Sejdić-Finci” nije bila cilj predloženog zakona, jer je vladajuća garnitura ranije kazala da su prioritet reformski procesi i da će kasnije raspravljati o ovoj presudi.

Rad Interresorne komisije koja je trebala da predloži izborni zakon već godinu i po dana ocijenio je “potpuno jalovim”, ističući da uopće ne žele riješiti ovo pitanje.Također, za pitanje Izbornog zakona u Gradu Mostaru, rekao je da to niko ne želi riješiti i da se radi samo o igrama.

Radončić: Izostavljeno je previše važnih pitanja da bi se za spomenuti zakon moglo glasati po hitnoj proceduri

Delegat u Domu naroda PSBiH (Savez za bolju budućnost – SBB) Fahrudin Radončić, koji je uz ostala četiri delegata Kluba bošnjačkog naroda potpisao da je tekst Prijedloga Izbornog zakona štetan po vitalni interes bošnjačkog naroda, rekao je da skraćenom procedurom nije dovedeno u pitanje samo hoće li se hrvatski član Predsjedništva birati na način da ga biraju samo Bošnjaci, nego to važi i za bošnjačkog člana Predsjedništva.

– Niko ne spominje da se bošnjački član Predsjedništva BiH bira jednom trećinom glasova i da tako upravlja cijelim korpusom – napomenuo je, istakavši da je BiH jedina zemlja u svijetu koja nema drugi izborni krug za člana Predsjedništva niti modus vanrednih izbora.Zaključio je da je izostavljeno previše važnih pitanja da bi se za spomenuti zakon moglo glasati po hitnoj proceduri.

Tadić: Ne postoji politički sporazum za rješavanje navedenih pitanja

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić smatra da ne postoji politički sporazum za rješavanje navedenih pitanja.Po njemu, jasno je zašto HDZ rješenje traži kod delegata SNSD-a, kao i zašto SDA i ostali traži rješenje na “svojoj rezervnoj klupi”, a to je moguća većina u Ustavnom sudu BiH.- Samo je nejasno zbog čega jedni drugima ovo činimo kada znamo da su ovo problemi moramo kad-tad riješiti. Što ih prije riješimo, to će biti bolje za sve nas koji živimo u ovoj zemlji – mišljenja je Tadić.

Za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona rekao je da ima suštinski hendikep, jer je rađen po postojećim ustavnim rješenjima iz Ustava FBiH.

Čolak: Rješenja koja je ponudio Klub hrvatskog naroda u opticaju su godinama i dobro su poznata

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak izjavio je da su rješenja koja je ponudio Klub hrvatskog naroda u opticaju mjesecima i godinama i da su dobro poznata, ne samo onima koji danas odlučuju u Domu naroda već i cijeloj bosanskohercegovačkoj javnosti.

Kako je rekao, da je Prijedlog zakona danas bio usvojen po hitnoj proceduri, morao bi u istom tekstu biti usvojen i na Predstavničkom domu te da, ukoliko bi bilo amandmana, onda bi dva zakona usvojena u različitim tekstovima u oba doma, bila usaglašavana.- Dugo smo pregovarali i ne preostaje nam ništa drugo nego i dalje pregovarati, ali činjenica je da nam nestaje vremena – zaključio je Čolak.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2016. godinu.Također, usvojen je Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH za prošlu godinu kao i Izvještaj o provođenju lokalnih izbora 2016. godine, koji je pripremila Centralna izborna komisija BiH.

Delegati su razmatrali Stanje i prespektive u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, te nakon rasprave usvojili više zaključaka koje je predložila nadležna parlamentarna komisija.Jednim od zaključaka, Dom naroda zahtijeva od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se aktivnije angažira na pravovremenom poduzimanju raspoloživih mjera zaštite domaćeg tržišta te da takve mjere poduzima isključivo u suradnji i koordinaciji sa svim zainteresiranim subjektima, u skladu s njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima.

Također, Dom naroda poziva sve nivoe vlasti u BiH da, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, prioritetno povećaju izdvajanja za poljoprivredu, te da osiguraju njihovu transparentnu i efikasnu raspodjelu.

Jedan zaključak kaže da Dom naroda zahtijeva od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, u skladu s ustavnim i zakonskim nadležnostima, koordinira sve subjekte u BiH u pravcu ispunjavanja obaveza iz Mape puta, s ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla na tržište Evropske unije, a prije svega izmjene zakona u oblasti veterinarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja i sigurnosti hrane.

Između ostalog, Dom naroda zahtijeva od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da putem upravnih organizacija u svom sastavu i Agencije za sigurnost hrane, te u saradnji s drugim nivoima vlasti, u skladu s ustavnim i zakonskim nadležnostima, osigura dalji razvoj i jačanje inspekcijskih kapaciteta za potrebe kontrole uvoza, kao i domaće proizvodnje, s ciljem veće zaštite potrošača i eliminiranja nelojalne konkurencije.

Dom naroda PSBiH dao je saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma među kojima je i Sporazuma Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Ruske Federacije o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.

Federalna.ba

Back to top button