IZETBEGOVIĆ, IVANIĆ I ČOVIĆ JEDNOGLASNO PREKRŠILI DEYTONSKI MIROVNI SPORAZUM

 

SARAJEVO – U trenutku kada je očigledno da Bosna i Hercegovina prolazi kroz još jednu krizu koju su zajednički kreirale nacionalne stranke, sa namjerom da prikriju nepostojanje rezultata njihove zajedničke vladavine i stvore paravan iza koga će opljačkati preostalu državnu imovinu, postaje sve jasnije da su na ključnim pozicijama u vlasti ljudi koji nisu dorasli tome i koji ne poštuju ni državu, ni građane, priopćeno je iz SDP-a, piše Patria.

– Nedavna jednoglasna odluka Predsjedništva BiH da izbace međunarodne članove Komisije za nacionalne spomenike, čija je pozicija propisana Aneksom VIII Deytonskog mirovnog sporazuma, te skrivanjem te odluke od javnosti, pokazuje da imamo posla sa ljudima koji su jednoglasno spremni prekršiti Okvirni sporazum za mir u BiH i uvesti državu u krizu sa nesagledivim posljedicama.

Bez ikakve dileme, ova odluka predstavlja uvod u projekt eliminacije međunarodnih članova iz Ustavnog suda BiH i stranačko ovladavanje ovom institucijom što će zemlju uvesti u kaos sa nesagledivim posljedicama.

Da oni, u čijim rukama su naše sudbine, nemaju hrabrosti da javno i transparentno rade svoj posao i da su spremni na sve, u namjeri da sačuvaju fotelje, pokazuje i posljednji dogovor oko mehanizma koordinacije gdje su, na zahtjev HDZ-a, izbačena dva federalna ministarstva iz procesa odlučivanja – Ministarstvo obrazovanja i znanosti i Ministarstvo kulture i sporta. Ispunjen je i zahtjev SNSD-a da, umjesto predstavnika državnih institucija, radnim grupama predsjedavaju „rotirajući predsjednici“ koje će u većini slučajeva imenovati niži nivoi vlasti. Naravno, javnost o svemu tome nije obaviještena.

Jednako netransparentno u toku su dogovori za nove podjele kroz Izborni zakon, dok se istovremeno u oba entiteta pokušava dovršiti pljačka državne imovine. Svi mi zajedno moramo stati u obranu zdravog razuma, pozitivnih vrijednosti i osobnog dostojanstva braneći državu od takvih političara.

Njihove porodice imaju imovinu u Beogradu, Zagrebu i Istanbulu, dok većina porodica jedva preživljava u Bosni i Hercegovini.

Za nas je Bosna i Hercegovina domovina, za njih alat za bogaćenje. Njihov cilj je osobno bogaćenje i politička pljačka, naš je jednakost i solidarnost. Njihov cilj je sačuvati fotelje, cilj svih nas ostalih treba biti da sačuvamo državu u jednom komadu do izbora 2018-te godine i konačno završimo sa njima – kažu iz SDP-a.

Autor: Dnevno.ba
Back to top button