Zvanični podaci: Srbi, Hrvati i ostali u boljem položaju od Bošnjaka u Tuzli

“Nađite jedan primjer u zadnjih deset godina, gdje je Hrvat, nebitno ko je, iz koje je stranke, neki čimbenik u javnom sektoru u Sarajevu ili u Tuzli“ kazao je nedavno Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH u emisiji Pressing, na televiziji N1.
timthumb
Na ovakvu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH oštro je reagovala Gradska uprava Tuzla, te je zatražila izvinjenje Dragan Čovića.

A da sporna izjava Dragan Čovića nije istinita, pokazuju i zvanični podaci koji su novinarima prezentovani na današnjoj preskonferenciji.

Kada je u pitanju zastupljenost Hrvata na čelnim pozicijama u Javnim ustanovama i Javnim preduzećima, čiji je osnivač/suosnivač Grad Tuzla, od 20 takvih preduzeća Hrvati su direktori u tri, što čini 15 posto. Riječ je o preduzećima JP BIT Centar, JU za predškolski odgoj i obrazovanje “Naše dijete” i JKP “Saobraćaj i komunikacije”.

U Gradskoj administraciji Hrvati obnašaju 23,5 posto pozicija, odnosno 17 čelnih pozicija (zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Služba CZ, Služba za inspekcijske poslove, Stručna služba za poslove gradonačelnika).

Nacionalni sastav zaposlenih u Gradskoj upravi Tuzla ( službenici i namještenici) gotovo je identičan rezultatima Popisa iz 2013. godine. Prema popisu u Tuzli živi 13,9 posto Hrvata, a u Gradskoj upravi od ukupnog broja uposlenika Hrvati čine 13,9 posto. Primjera radi, Bošnjaka je prema popisu 72,8 posto dok u Gradskoj upravi Tuzle Bošnjaci čine 70 posto uposlenika.

Srba je prema popisu 3 posto, a u Gradskoj administraciji čine 5,7 posto uposlenika. U boljem položaju od Bošnjaka u Tuzli su i ostali, kojih prema popisu ima 8,3 posto. U administraciji Grada ostali čine 9,6 posto ukupnog broja uposlenika.

Grad Tuzla je tokom 2016. i 2017. godine primio 35 novih uposlenika – državnih službenika i namještenika. Među ovih 35 novih uposlenika, četvero je Hrvata, odnosno 11, 4 posto, što je približno procentu zastupljenosti Hrvata u Gradu Tuzla.

(Bportal.ba)

Back to top button