Poljoprivrednici čekaju 11,5 miliona KM od Vlade FBiH kao ozebli sunce

Poljoprivrednike iz Federacije BiH danas je dočekala pozitivna vijest iz Vlade FBiH koja će im izmiriti neisplaćene poticaje za 2017. godinu. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo govori nam kako je prezadovoljan ovom odlukom koja se prije svega odnosi na mljekare i ovčare u FBiH.
“Sjetva je na pragu, a još nam nisu isplaćena sredstva za 2017. godinu. Poljoprivrednici očekuju ova sredstva kao ozebli sunce. Značit će nam svima puno, a posebno mljekarima i ovčarima”, kazao nam je Bićo.
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva isplatit će poljoprivrednicima 11,5 miliona KM, a oni su dužni koristiti ova sredstva u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta FBiH za 2018. godinu, Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Zakonom o poljoprivredi.

“Ovčari kojima će biti isplaćena sredstva moraju biti prijavljeni, moraju biti u sistemu te imati obilježene i veterinarski pregledane ovce te pod konstantnim nadzorom veterinara. Mljekari moraju biti u sistemu otkupa mlijeka i pod redovnom kontrolom. Sve što se proda mora se pravdati računima, mora postojati trag gdje roba završava”, pojasnio je Bićo.

Tačan broj poljoprivrednika kojima će Vlada FBiH isplatiti dug još nije poznat. Bićo podsjeća kako je sektor poljoprivrede u veoma teškoj situaciji te kako svaka marka znači onima koji žive od poljoprivredne proizvodnje.

Bićo dodaje kako se nada da nadležni iz Vlade FBiH neće kasniti pri isplati sredstava poljoprivrednicima.

“Sve je spremno. Ministarstvo bi novac samo trebalo ubaciti u trezor, odakle se on prebacuje poljoprivrednicima. Ukoliko budu imalo ažurni, sredstva bi trebala biti na računima već ove sedmice, a morali bi biti ažurni jer isplata kasni već tri mjeseca”, istakao je Bićo.

Podsjećamo, realizacijom današnje odluke bit će izmirene sve obaveze poljoprivrednim proizvođačima za proizvodnju za period 2014.-2017. godina, osim onih za koje se vrše dodatne kontrole i gdje su u toku žalbeni i sudski postupci.

Rok za usvajanje Plana poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu je 31. mart, a poljoprivrednici smatraju da se to neće realizovati, jer, kako kaže Bićo, u svakoj izbornoj godini budu prevareni.

Klix.ba

Back to top button