Video dana: Ovako izgleda “raspad” Stranke demokratske akcije

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović govorio je na današnjem programskom skupu u Zetri i o stanju unutar SDA. Unutarnji napadi su, kazao je, opasniji od vanjskih napada.
https://www.facebook.com/TEUFIK/videos/10156293192456598/
– Dio specijalnog rata protiv Bošnjaka i bosanskih patriota je i iniciranje raskola unutar SDA, proizvođenje novih strankica, atomizacija bošnjačkog političkog korpusa. Nije teško probuditi neutemeljene ambicije umišljenih političara, nagovoriti ih na avanture pokretanja vlastitih političkih projekata. Upravo su takve neodmjerene i sebične ambicije ozbiljno reducirale klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu PS BiH. Kako drugačije nazvati motive onih kojima je Stranka dala sve, a koji su je uprkos tome izdali. Očigledno su sebi nešto nerealno umislili. A umišljenih veličina nije nam nikad falilo. Otišli su i Zulfikarpašić, i Fikret Abdić, i Haris Silajdžić, i Edo Bičakčić…pravili stranke, trajali jedno vrijeme, i odlazili u zaborav – kazao je Izetbegović.

Ličnosti nisu te koje drže SDA na okupu, istaknuo je, a SDA je nastavljala svoju misiju i nakon odlazaka političara velikog formata, a kamoli bez “onih čije su ambicije u raskoraku sa kapacitetima i mogućnostima”.

– SDA drži ideja, drže je razlozi radi kojih je osnovana, prijeke potreba Bošnjaka i svih bosanskih patriota da imaju snažnu političku snagu koja će bez kalkulacije braniti njihov dignitet i interes, državu, vjeru, identitet. Sa izuzetkom Kemala Ademovića, mogu reći da sam zadovoljan što su svi ostali sami otišli. Većina njih nije imala perspektivu u SDA koju ja predvodim, a neki bi bili i odstranjeni u procesu čišćenja stranke koji smo počeli u februaru – poručio je Izetbegović.

Proces čišćenja stranke je, pojasnio je, pokrenut onda kada nije mogao ugroziti donošenje budžeta, usvajanje Upitnika i ostalih reformskih zakona.

– Odstranit ćemo postupno, onako kada i kako to nama bude odgovaralo, sve koji su se na bilo koji način ogriješili o vrijednosti koje baštini i brani SDA, o pisane i nepisane zakone. I državne i stranačke. Neće biti korupcije u SDA, neće se jedni satirati od posla da bi drugi sebi uzimali ono što nisu zaradili i što im ne pripada. Neće se unutar strukture SDA praviti privatne stranke kakvu je napravio Mirsad Kukić u Banovićima i počeo da pravi u TK. Odstranićemo korumpirane, kompromitirane, sebične, lijene, umišljene… i umjesto njih dati šansu poštenim, sposobnim, skromnim i disciplinovanim kadrovima SDA. Kao kad popravljate kvalitetnu mašinu, uklonite potrošene i štetne, a stavite nove zupčanike koji vrijedno rade – izjavio je Izetbegović.

Ti procesi, dodaje, nose rizike, ali se SDA, tvrdi Izetbegović, ne plaši i nastavit će uklanjati sve koji nanose štetu Stranci.

– Buduća struktura SDA-ovih parlamentaraca na svim nivoima mora biti časna, poštena, kompetentna i djelovati u skladu sa principima i programom SDA. Ja sam stranku naslijedio od rahmetli Tihića u toku predizborne kampanje 2014. godine i svima sam pružio šansu. Pokušao sam strpljivim radom i dijalogom sačuvati svakog parlamentarca, i one koji to nisu zasluživali. Bilo je, kako neki kažu, “previše demokratije u SDA”. To vrijeme je iza nas. U međuvremenu sam izvršio temeljitu analizu kadrovske strukture SDA, i znam vrlo dobro gdje su jaka, a gdje slaba mjesta, i ubuduće će biti više reda, rada i discipline – zaključio je Izetbegović.
Saff

Back to top button