ODLUKA EVROPSKE UNIJE Od 17. marta u upotrebi pasoš o vakcinaciji

Treba potvrditi i Evropski parlament

Pasoš-potvrda će biti dostupna u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru

FOTO: ILUSTRACIJA

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za vakcinu čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Jlva Johanson (Ylva Johansson).

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a, kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi koronavirusom ili ako pristanu na karantin.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Rejndirs (Reynders) je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uvjerenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za od vakcina koje je odobrila nadležna evropska služba i to su “Pfizer/BioNtech”, “AstraZeneca”, “Moderna” i “Johnson&Johnson”.

Pasoš-potvrda će biti dostupna u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

Time da će građani unutar EU moći putovati slobodno i uz testove ili karantin se izbjegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostaje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uvjerenju o vakcinaciji potvrdi Evropski parlament.

Avaz.ba

Back to top button